JOŠ JEDNA ŽRTVA PANDEMIJE Njemačko brodogradilište nema za plaće, ide u stečaj

Foto: Brodogradilište u Njemačkoj/Ilustracija

Njemački brodograditelj MV Werften podnio je zahtjev za stečaj nakon što su propali pregovori između malezijske matične tvrtke i njemačkih vlasti o davanju državnih jamstava za nastavak poslovanja. 

Uprava kompanije MV Werften Holdings Ltd u petak je obavijestila svojih 2 tisuće zaposlenika u tri brodogradilišta da će kasniti plaće zbog komplikacija nastalih oko ugovora o zajmu. Iako je glasnogovornik kompanije izjavio da tvrtka trenutačno ima 34 milijuna dolara likvidnosti, u isplati plaća spriječili su ih, kako je naveo, pravni okviri.

The Maritime Executive portal piše kako je do zastoja u davanju državnih jamstava došlo zbog neisplate doprinosa, na čemu njemačka vlada inzistira. Njemačka savezna pokrajina Mecklenburg-Zapadna Pomeranija, gdje je sjedište MV Werftena, u jesen 2020. dala je premosne zajmove za ponovno pokretanje brodogradilišta koje je zatvoreno tijekom pandemije.

MV Werften nije uspio osigurati niti novac za dovršetak 1,5 milijardi eura vrijednog kruzera “Golden Dream”. Iz kompanije tvrde da su njemačkoj vladi dostavljene čak 4 ponude za daljnje financiranje MV Werftena, no sve su odbijene.

Jedina briga njemačkoj vladi sada su radnici – njih oko 2 tisuće – kojima će biti isplaćene naknade za nezaposlene.

J.K.