Snažan potres od 6,6 po Richteru u Sredozemnom moru kod Cipra – Podrhtavanje zabilježeno i kod Rijeke

Foto: EMSC

Potres magnitude 6,6 dogodio se u utorak rano ujutro u Sredozemnom moru kod zapadne obale Cipra, priopćio je Američki seizmološki institut (USGS).

Potres se dogodio na dubini od 19,6 km, 48 km od grada Polisa, priopćio je USGS, a prenosi France Presse. Prema preliminarnoj procjeni ovog instituta, vjerojatnost da je ovaj potres prouzročio žrtve ili štetu je mala, prenosi N1.

Cipar se nalazi u području intenzivne seizmičke aktivnosti, graniči s linijom gdje se euroazijska tektonska ploča susreće s afričkom pločom.

U potresu koji se dogodio 9. listopada 1996., koji je bio magnitude 6,8, poginule su dvije osobe i oštećeno na desetke zgrada u obalnim gradovima Paphos i Limassol.

Desetog rujna 1953. potres magnitude 6,3 usmrtio je 40 ljudi, uništivši stotine domova, posebno u regiji Paphos, piše Hina.

Dodajmo ovome i da je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) prije sat vremena zabilježio i lagano podrhtavanje u Hrvatskoj, 12 km sjeverozapadno od Rijeke. Potres je bio slabijeg intenziteta, od 1,7 po Richteru.

D.G.