1 min. čitanja

Snažan potres od 6,6 po Richteru u Sredozemnom moru kod Cipra – Podrhtavanje zabilježeno i kod Rijeke

Snažan potres od 6,6 po Richteru u Sredozemnom moru kod Cipra – Podrhtavanje zabilježeno i kod Rijeke
Foto: EMSC

Potres magnitude 6,6 dogodio se u utorak rano ujutro u Sredozemnom moru kod zapadne obale Cipra, priopćio je Američki seizmološki institut (USGS).

Potres se dogodio na dubini od 19,6 km, 48 km od grada Polisa, priopćio je USGS, a prenosi France Presse. Prema preliminarnoj procjeni ovog instituta, vjerojatnost da je ovaj potres prouzročio žrtve ili štetu je mala, prenosi N1.

Cipar se nalazi u području intenzivne seizmičke aktivnosti, graniči s linijom gdje se euroazijska tektonska ploča susreće s afričkom pločom.

U potresu koji se dogodio 9. listopada 1996., koji je bio magnitude 6,8, poginule su dvije osobe i oštećeno na desetke zgrada u obalnim gradovima Paphos i Limassol.

Desetog rujna 1953. potres magnitude 6,3 usmrtio je 40 ljudi, uništivši stotine domova, posebno u regiji Paphos, piše Hina.

Dodajmo ovome i da je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) prije sat vremena zabilježio i lagano podrhtavanje u Hrvatskoj, 12 km sjeverozapadno od Rijeke. Potres je bio slabijeg intenziteta, od 1,7 po Richteru.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.