VIDEO: NAJVEĆA ZAPLJENA DO SAD Policija uz pomoć ronilaca u luci Ploče pronašla rekordne količine droge

Foto: MUP

PLOČE – Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrijednosti 17 milijuna eura. Ovo je najveća zapljena heroina u Hrvatskoj dosad. 

Kako je rečeno novinarima, zapljena je rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. I heroin i kokain zaplijenjeni su u Luci Ploče, u dva odvojena slučaja. Heroin je zaplijenjen u listopadu, a kokain početkom studenog 2021. godine. Droga je bila skrivena u brodu koji je doplovio iz Južne Amerike. U pretrazi su u podnožju plovila pronađena 54 paketa namijenjena europskom tržištu.

Detalje su otkrili Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Pero Perić u ime Carinske uprave, voditelj Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

– Riječ je o brodu za rasute terete, preko 220 metara duljine i 30 metara širine. To je više nogometnih igrališta. To je inače novi brod u kolumbijskoj tihooceanskoj luci i prvi put je bio u Pločama – izjavio je Rastović.

https://twitter.com/mup_rh/status/1480837436611641353?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1480837436611641353%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fmup_rh2Fstatus2F1480837436611641353widget%3DTweet

Kokain je pronađen na brodu koji je stigao iz Kolumbije i koji je prevozio rasuti teret. U drugom slučaju radi se o zapljeni kokaina koja se dogodila 3. studenog, droga je pronađena pretragom broda koji je prevozio rasuti teret iz kolumbijske luke.

– Temeljem naloga je izvršena pretraga broda. Kako je prevozio rasuti teret, bazirali smo se na područje oko broda, točnije ispod broda. Tu su veliki obol dali ronioci. Po vrlo jakom jugu i gotovo nemogućih uvjetima za rad izvršen je pregled podmorja broda. Tom prilikom su ronioci pronašli metalni predmet pričvršćen šarafima i magnetom. U njemu su pronađena 54 paketa droge kokain – izjavio je Tikvica.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoeuropskom tržištu. Prema izračunima, smatra se kako je ovim zapljenama spašeno 110 ljudskih života, a nakon opsržno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta.

– Ovo je rezultat intenzivnog rada i suradnje Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj smo u prvih šest mjeseci razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kila kokaina. U prvom slučaju koji se odnosi na zapljenu heroina, 11. listopada prošle godine je u Luci Ploče izvršena pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge – rekao je Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, govoreći o heroinu.

Vrijednost 62 kilograma kokaina, koji su također pronađeni, na ulici bi bila oko 17 milijuna eura.

I.B.