1 min. čitanja

VIDEO Golim rukama vratili nasukanog kita u more

VIDEO Golim rukama vratili nasukanog kita u more
Foto: Screenshot/Youtube/Ocean Conservation Namibia

Spašavanje nasukanih kitova rijetko kad ima sretan završetak. Uz unutarnje ozlijede koje životinja zadobije prilikom nasukavanja, akciju spašavanja može otežavati i velika oseka, a događa se i da se spašeni kit iz nekog nepoznatog razloga ponovno vrati na plažu. Sreća spasilaca tim je još veća kad akcija uspije, a jedan takav emotivan događaj stiže nam iz Nambije.

Akcija spašavanja grbavog kita koji se nasukao na izoliranu pješčanu plažu na obali Nambije dogodila se sredinom lipnja prošle godine. Ekipi iz nevladine organizacije Ocean Conservation Namibia dojavljeno je kako se 50 kilometara južno od Walvis Baya nasukao kit kojemu treba pomoć.

Desetak volontera i aktivista satima je pokušavalo nesretnu životinju vratiti u njezino stanište. Prvo su pokušali konopcem, no kada taj plan nije upalio ekipa je “zasukala rukave” i odlučila kita doslovce odgurati u more, što nije bio lagan posao, a niti bezopasan. Postojala je mogućnost da nadolazeći val prevrne golemu životinju na nekog od spasilaca pa je akcija povratka kita u more trajala više od 4 sata. Na sreću, uspješno.

Nekima od spasilaca ovo je bilo prvi put da sudjeluju u ovakvom pothvatu pa ne čudi da su mnogi od njih zaplakali kada je golemi morski sisavac napokon zamahnuo repnom perajom, uhvatio val i otplivao u dublje more.

Pogledajte i cijeli video ovog prekrasnog ljudskog čina…

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.