Brodosplit će napokon transportirati gotove elemente za gotovo pola kilometra dug most Ston

Foto: Brodosplit

SPLIT – U Brodosplit je danas uplovila barža ‘Golia’ i tegljač ‘Storione’, pa su krenule pripreme za transport segmenata mosta Ston, koji su još u lipnju prošle godine završeni u Brodosplitu.

– Planiranom dinamikom na gradilište će se najprije transportirati teška skela za potpornje gradnje mosta i ‘Brodosplitova’ dizalica Manitowoc 750-tona kojom će se segmenti montirati u konstrukciju mosta, a potom će u tri transporta po dva segmenta biti dovožena čelična konstrukcija mosta – izvijestili su iz Brodosplita.

Foto: Brodosplit

Most ukupne dužine 485 metara će iznad stonskog zaljeva spajati dva tunela, ima pet stupova i dva upornjaka i bit će visok 40 metara.

Podsjetimo, segmenti mosta Ston izgrađeni su i završeni u Brodosplitu još u lipnju 2021. godine i, kako je već priopćilo splitsko brodogradilište, već su tada mogli biti transportirani na gradilište na montažu, jer je prijevoz baržom bio osiguran. Ali gradilište nije bilo spremno za prihvat segmenata.

Foto: Brodosplit

Čelični most Ston bit će smješten između tunela Polakovica i Supava, imat će pet stupova i dva upornjaka. Upravo kašnjenje u njihovoj izgradnji terminski je desetak puta prolongiralo dolazak barže iz Brodosplita, gdje su segmenti bili spremni za transport.

D.G.