2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Posljednji teretni jedrenjaci i nevjerojatne vještine tadašnjih pomoraca

FOTO/VIDEO Posljednji teretni jedrenjaci i nevjerojatne vještine tadašnjih pomoraca

Iako su na prijelazu 19. u 20. stoljeće uvelike zastarjeli, jedrenjaci su se još uvijek koristili ranih 1900-ih za slanje rasutih tereta diljem svijeta koji nije bio osjetljiv na vrijeme i koji bi bio jeftiniji za prijevoz jedrima, umjesto parobrodima.

To je rezultiralo kontrastom tehnologije jedrenja iz viktorijanskog doba i fotografske opreme 20. stoljeća, što je dovoljnim odvažnim pomorcima omogućilo da naprave nevjerojatne fotografije poput ovih, usred bijesnih oluja – nešto što bi bilo nemoguće samo jednu generaciju prije, s glomaznim, viktorijanskim pločastim fotoaparatima.

Sve ove fotografije snimljene su prije više od stoljeća, točnije 1910-ih i 20-ih godina, tijekom godina, upravo u sami sumrak transporta tereta pod jedrima.

Želite li još? Pogledajte svakako ovaj izvrstan dokumentaristički prikaz iz istog razdoblja, ali snimljen na videu. Ovaj nevjerojatan film snimio je kapetan Irving Johnson 1928. godine, a prikazuje upravo svu snagu mora ispred rta Horn, kao i vještine tadašnjih pomoraca koje su mnogima danas naprosto nezamislive!

U posljednje vrijeme sve se češće razmišlja o alternativnom prijevozu fosilnim gorivima, pa se tako dizajniraju moderni jedrenjaci, a u najavi je tako i vraćanje teretnih jedrenjaka u upotrebu, o čemu možete pročitati niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Teretni jedrenjaci sve popularniji – Jedan takav trebao bi zaploviti iduće godine
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.