2 min. čitanja

NEVJEROJATNO Umjesto sanacije, opasni teret pun kemikalija bacaju u more

NEVJEROJATNO Umjesto sanacije, opasni teret pun kemikalija bacaju u more
Foto: Brod NS Qingdao/ Vesseltracker

Nevjerojatna vijest stiže iz Južnoafričke republike. Tamošnja uprava za pomorsku sigurnost objavila je kako će opasni teret koji se još uvijek nalazi na teretnom brodu NS Qingdao, umjesto da bude zapaljen, kemijski neutraliziran i prebačen na obalu radi daljnje sanacije, biti izbačen – u more.

Muke po opasnom teretu počele su još u listopadu prošle godine kada je brodu NS Qingdao naređeno da se udalji iz luke Durban nakon što se iz njegovih skladišnih prostora počela izlaziti velika količina “otrovnih para”. Brod je preusmjeren prema zaljevu St. Helena – udaljenom oko 850 nautičkih milja na atlantskoj obali Južne Afrike – gdje je opasni teret trebao biti neutraliziran i potom iskrcan na obalu radi konačnog odlaganja.

No prema najnovijem planu, 1500 tona opasnog brodskog tereta baca se u more. Na brod je dopremljen gusjeničar koji skuplja teret u skladišnom prostoru, a radovi se primiču kraju.

Opasni teret sadrži natrijev metabisulfit; magnezijev nitrat heksahidrat; kaustični kalcinirani magnezit; pasta za elektrode (kalcinirana mješavina asfalta i ugljena); monoamonijev fosfat; željezni sulfat monohidrat; cink sulfat monohidrat; dikalcij fosfat; natrijev sulfit (bezvodni); i kalcijev klorid. S izuzetkom paste za elektrode, koja se koristi u proizvodnji čelika, većina ovih tereta obično se koristi kao gnojiva i industrijski reagensi, piše The Maritime Executive.

Foto: SAMSA

Južnoafrička uprava za pomorsku sigurnost priopćila je kako je brod i dalje usidren u luci u St. Helena te da je Ministarstvo šumarstva, ribarstva i okoliša dali zeleno svjetlo za hitno odlaganje opasnog tereta u more.

– Do danas je više od 1000 tona tereta izvađeno iz plovila, a preostali dio trebao bi biti uklonjen i bačen u more do 15. ožujka 2022. godine –  stoji u obavijesti Južnoafričke uprave za pomorsku sigurnost.

Foto: Infracrvena kamera pokazuje aktivnost otrovnog tereta/SAMSA

Infracrvena kamera pokazuje da je dio tereta unutar broda još uvijek topao, ali uprava za pomorski sigurnost tvrdi da NS Qingdao nema očitih znakova oštećenja konstrukcije pa će biti vraćen u luku nakon završetka procesa odlaganja. Brod bi nakon detaljnog pregleda trebao nastaviti na svoje sljedeće odredište.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.