Eruptirao golemi vulkan usred Pacifika – Otočani bježe od tsunamija, a sve je snimio i satelit

Foto: Twitter / Screenshot

Podmorski vulkan eruptirao je u subotu na spektakularan način u blizini pacifičke države Tonga. Meteorološka služba te zemlje priopćila je da je upozorenje na tsunami na snazi ​​za cijelu zemlju.

Subotnja erupcija bila je posljednja u nizu spektakularnih erupcija vulkana Hunga Tonga Hunga Ha’apai, javlja AP.

Nije bilo neposrednih izvješća o ozljedama niti o razmjeru štete jer je komunikacija s ovom malom nacijom usred Tihog oceana i dalje problematična. Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako veliki valovi pristižu na obalu, kovitlaju se oko kuća i zgrada.

Vojska Novog Zelanda rekla je da prati situaciju i ostala je u pripravnosti, te spremna pomoći ako se to od nje zatraži.

Satelitske slike pokazale su ogromnu erupciju. Vlasti obližnjih otočnih država Fidžija i Samoe također su izdale upozorenja, poručujući ljudima da izbjegavaju obalu zbog jakih struja i opasnih valova.

Informativna stranica Islands Business izvijestila je da je konvoj policijskih i vojnih trupa evakuirao kralja Tonge Tupoua VI iz njegove palače blizu obale. Bio je među mnogim stanovnicima koji su se uputili prema višim mjestima.

Eksplozija vulkana Hunga Tonga Hunga Ha’apai posljednja je u nizu spektakularnih erupcija.

Korisnik Twittera identificiran kao dr. Faka’iloatonga Taumoefolau objavio je video na kojem se vidi kako valovi padaju na obalu.

– Doslovno se može čuti erupcija vulkana, zvuči prilično nasilno – napisao je, dodajući u kasnijoj objavi:

– Kiša pepela i sitni kamenčići, tama prekriva nebo.

https://twitter.com/sakakimoana/status/1482218193619865600?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1482218193619865600%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fsakakimoana2Fstatus2F1482218193619865600widget%3DTweet

Ranije je novinska stranica Matangi Tonga izvijestila da su znanstvenici uočili ogromne eksplozije, grmljavinu i munje u blizini vulkana nakon što je počeo eruptirati rano u petak. Stranica navodi da su satelitske slike pokazale 5 kilometara širok oblak pepela, pare i plina koji se diže u zrak na oko 20 kilometara visine.

Više od 1.400 nautičkih milja dalje na Novom Zelandu, dužnosnici su upozoravali na olujne udare uslijed erupcije.

Vulkan se nalazi oko 40 nautičkih milja sjeverno od glavnog grada Nuku’alofe. Krajem 2014. i početkom 2015. niz erupcija na tom području stvorila je mali novi otok i poremetila međunarodni zračni promet do pacifičkog arhipelaga na nekoliko dana.

Tonga je dom za oko 105.000 ljudi.

D.G.