2 min. čitanja

Na teške optužbe Sindikata pomoraca, odgovorio prozvani šef Jadrolinije: “To graniči s klevetom”

Na teške optužbe Sindikata pomoraca, odgovorio prozvani šef Jadrolinije: “To graniči s klevetom”
Foto: Morski HR / Jadrolinija / Twitter

RIJEKA – Nakon što je početkom godine Sindikat pomorca Hrvatske podržao inicijativu SSPJ za smjenu predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte, javio se i prozvani šef hrvatskog nacionalnog brodara koji istupe sindikata drži klevetničkim.

Iz Sindikata upozoravaju da je inspektorima brodova (radi ušteda) smanjena mogućnost kvalitetnog održavanja brodova u remontima, što najčešće uzrokuje povećane troškove u eksploataciji, učestale kvarove, havarije i u konačnici loše utječe na ugled Društva. Tvrde da je u 2020. godini bez obzira na drastično smanjene prihode, Jadrolinija imala troškove reklama oko 2 milijuna kuna, te izražavaju nadu da to nije povezano s medijskom agencijom iz koje je Sopta došao u Jadroliniju, a koja je u 2020. godini ostvarila stopu rasta od 34% u odnosu na 2019. godinu. Iz sindikata kažu da je drastično povećan trošak plaća Uprave u kriznoj 2020. godini, za čak 281.000,00 kuna u odnosu na 2019. godinu! Za razliku od toga, tvrde u Sindikatu, planom poslovanja za 2021. predviđeno je smanjenje troška radne snage i to na način koji utječe na sigurnost plovidbe (povećanje trajanja smjena na brodu). Smatraju da Sopta kompaniju ne vodi u dobrom smjeru, na što im se obratio i prozvani šef Jadrolinije.

– Neugodno smo iznenađeni vašom objavom na službenoj web stranici Sindikata od 12. siječnja 2022. godine. U istoj se navodi niz potpuno netočnih informacija koje graniče s klevetom, što ne smatramo konstruktivnom sindikalnom aktivnošću. Posebice se moramo osvrnuti na način i ton komunikacije kojeg smatramo krajnje neprofesionalnim, a uzimajući u obzir da dolaze od strane Sindikata s dugogodišnjom tradicijom i djelovanjem, te kojeg izuzetno poštujemo.

Predmetnom objavom nastoji se diskreditirati Upravu koja je u izazovno vrijeme pandemije uspjela održati stabilnost tvrtke, izvršiti 99% ugovorenih linija, te znatno povećati materijalna prava radnika.

Podsjećamo da su pomorcima u 2021. godini povećane plaće za 8%, što je drugo povećanje plaće u mandatu ove Uprave, da je svim zaposlenicima dana naknada za prehranu u iznosu od 5.000,00 kuna godišnje, da su redovno isplaćivane prigodne godišnje nagrade, kao i darovi djeci povodom blagdana Svetog Nikole. Sve socijalne potpore zaposlenicima su održane i uredno isplaćivane, unatoč općem padu prihoda zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19, dok su druge pomorske tvrtke na Jadranu smanjivale plaće i reducirale materijalna prava radnika.

Smatramo kako ovakve objave Sindikata ne doprinose uspješnom i učinkovitom socijanom dijalogu kojeg ova Uprava od početka mandata potiče i za čije se održavanje svakodnevno zalaže, što je i dokazala održavanjem redovite komunikacije sa svim sindikalnim partnerima, stoji u očitovanju Jadrolinije kojeg potpisuje predsjednik Uprave, David Sopta.

Podsjetimo, Sopta se našao u problemima i zbog izvida Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je prošlog mjeseca protiv njega pokrenulo postupak zbog moguće povrede članka 7. točke d) Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja proizlazi iz primanja dodatnih naknada uz primanje plaće za obnašanje navedene dužnosti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sindikat poslao otvoreno pismo Vladi – Traže hitnu smjenu predsjednika Uprave Jadrolinije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.