1 min. čitanja

U e-savjetovanju program potpore za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu – kulturnom dobru

U e-savjetovanju program potpore za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu – kulturnom dobru
Foto: Silvija Jacić

U petak, 14. prosinca 2021. Nacrt Programa potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro upućen je u elektronsko savjetovanje s javnošću, a njegova svrha je dodjela potpora kao kompenzacija za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o zaštiti kulture. Program je vrijedan pet milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu, a provodit će se u 2022. godini.

Poljoprivrednicima koji su vlasnici poljoprivrednih površina koje su kulturno dobro korištenje takvih poljoprivrednih površina je često otežano, komplicirano, zahtjeva dodatna ulaganja, dodatne troškove, posebne načine obrade zemljišta i uključuje niz drugih otegotnih okolnosti. Nerijetko se takve poljoprivredne površine nalaze na područjima koja imaju  i određena dodatna prirodna ograničenja. Stoga je  Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, u čijem je djelokrugu zaštita kulturnih dobara, razmotrilo nekoliko najčešćih situacija/problema s kojima se prilikom korištenja takvih površina susreću poljoprivrednici, ukazalo na primjere takvih situacija te osiguralo potporu.

Sredstva Programa predstavljaju izravnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima za pripremu i obnovu poljoprivrednog zemljišta koje je Rješenjem utvrđeno kao kulturno dobro, izradu planske i/ili tehničke dokumentacije određene Rješenjem o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra te provođenje poljoprivredne prakse adekvatne za zaštitu kulturnog dobra i nabavu mehanizacije za provedbu takve poljoprivredne prakse, pri čemu najveći iznos potpore po korisniku iznosi 50 tisuća kuna.

E-savjetovanje se nalazi OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.