1 min. čitanja

VIDEO Crnogorski ribari vratili natrag u more strogo zaštićenu vrstu

VIDEO Crnogorski ribari vratili natrag u more strogo zaštićenu vrstu
Foto: Instagram / Screenshot

BUDVA – Plemenita gesta dvojice crnogorskih ribara ovih se dana širi u ribolovnim krugovima na društvenim mrežama. Oni su naime vratili natrag u more strogo zaštićenog morskog psa volonju.

– Svaka čast budvanskim ribarima Danilu Jovanovicu i Vladanu Buzdovanu na pustanju strogo zasticenog psa Volonje – stoji u objavi na Instagram stranici Montenegro fishing.

U videu koji je objavljen, vidi se kako se jedan od njih strahovito trudi da tešku životinju vrati natrag u svoje prirodno stanište, a morski pas je, vjerojatno i ošamućen, bio potpuno miran.

https://www.instagram.com/p/CYv8mcnlmz4/?utm_medium=copy_link&fbclid=IwAR3zKm4HDHVTwtjLkQ9WBZdr7_ZaTZ8G4G448NgWHHCQtCArmOHPT_GxQOE

Morskog psa volonju, odnosno Hexanchus griseus obično nalazimo u dubokim vodama. U Hrvatskoj je strogo zaštićen prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, prema kojem je nalaznik dužan Državnom zavodu za zaštitu prirode dojaviti pronalazak mrtve, ozlijeđene ili bolesne strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku od 24 sata od trenutka pronalaska.

Dobro je znati i ovo: Meso može biti smrtno otrovno

– Love ga dosta sporadično, prvenstveno jer su skloni dubokim vodama a tek noću vertikalno migriraju za plijenom u pliće vode šelfa. Osim što je zaštićena, kod ove vrste treba voditi računa i o konzumaciji, jer meso zna biti toskično iako nerijetko se konzumira. Jetra mu je, primjerice smrtno otrovna! Prilikom trovanja mogu se javiti trbušne tegobe, trnci oko usta, glavobolja, a kasnije i mišićna slabost. Kod ozbiljnog trovanja može nastupiti i smrt – kazao je za Morski HR na ovu temu i renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

Video ove plemenite geste dvojice ribara možete pogledati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

STROGO ZAŠTIĆENI PAS VOLONJA – Stručnjak: “Ključ zaštite je u edukaciji i prijavljivanju svakog ulova”
Svjetski stručnjak za morske pse s timom znanstvenika objavio studiju o neobičnom i rijetkom psu u Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.