2 min. čitanja

ERUPCIJA NA TONGI Tsunami stigao do Japana i SAD-a, a udarni val zabilježen i u Istri!

ERUPCIJA NA TONGI Tsunami stigao do Japana i SAD-a, a udarni val zabilježen i u Istri!
Foto: Youtube / Istramet / Screenshot

Tsunami izazvan erupcijom vulkana na otočju Tonga prouzročio je “značajnu” štetu u Nuku’alofi, glavnom gradu arhipelaga, izjavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je prijetnja sada proglašena prošla. Zanimljivo je da je udarni val erupcije na Tongi prešao 17.000 km i stigao do Istre, zabilježile su ga naše postaje!

Pacifički centar za upozorenje na tsunami (PTWC) priopćio je u 04.00 po srednjoeuropskom vremenu da je prijetnja od tsunamija “uglavnom prošla” za zemlje na oceanu, iako su male promjene u razini mora moguće još nekoliko sati, javlja Hina.

Nema žrtava

“Tsunami je imao značajan utjecaj na sjevernu obalu Nuku’alofe gdje su na obalu izbačeni čamci i veliko kamenje, ali nema prijavljenih žrtava”, rekla je Ardern ne navodeću jesu li štetu pretrpjeli i drugi otoci u arhipelagu, prenosi N1.

Novi Zeland će u ponedjeljak poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio.

Novozelandska premijerka je dodala da “trenutačno nema značajnije erupcije” i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.

U međuvremenu su SAD objavile “da su spremne poslati pomoć svojim pacifičkim susjedima”.

Snimke iz svemira pokazale su vrijeme erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u petak na jednom od nenaseljenih otoka u otočju Tonge. To je izazvalo tsunami koji je preplavio obale Pacifika od Japana do Sjedinjenih Država do Perua.

Komunikacija s Tongom prekinuta je otkako je subotnja erupcija oštetila podmorski kabel, ali Ardern je rekla da je njezina vlada kontaktirala Visoko povjerenstvo Novog Zelanda u glavnom gradu.

Grafika: Istramet

Udarni val zabilježen i u Hrvatskoj!

Vjerovali ili ne, ali meteorološke postaje u Istri večeras su jasno zabilježile udarni val vulkanske erupcije na Tongi!

Između 20:50 h i 21:00 h mjerne lokacije zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od 1 do 3 hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja, javlja IstraMet.

Grafika: Istramet

Pogledajte kako je dolazak težinskog vala izgledao na postajama u Peroju, Poreču i Belcima kod Pazina uz priloženu arhivu meteoroloških podataka. Slične vrijednosti izmjerile su i ostale postaje.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 5:10 h po našem vremenu, dakle udarni val putovao je do nas 15-ak sati, a u to vrijeme prešao je više od 17.000 km!

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Eruptirao golemi vulkan usred Pacifika – Otočani bježe od tsunamija, a sve je snimio i satelit
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.