ERUPCIJA NA TONGI Tsunami stigao do Japana i SAD-a, a udarni val zabilježen i u Istri!

Foto: Youtube / Istramet / Screenshot

Tsunami izazvan erupcijom vulkana na otočju Tonga prouzročio je “značajnu” štetu u Nuku’alofi, glavnom gradu arhipelaga, izjavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, dodajući da je prijetnja sada proglašena prošla. Zanimljivo je da je udarni val erupcije na Tongi prešao 17.000 km i stigao do Istre, zabilježile su ga naše postaje!

Pacifički centar za upozorenje na tsunami (PTWC) priopćio je u 04.00 po srednjoeuropskom vremenu da je prijetnja od tsunamija “uglavnom prošla” za zemlje na oceanu, iako su male promjene u razini mora moguće još nekoliko sati, javlja Hina.

Nema žrtava

“Tsunami je imao značajan utjecaj na sjevernu obalu Nuku’alofe gdje su na obalu izbačeni čamci i veliko kamenje, ali nema prijavljenih žrtava”, rekla je Ardern ne navodeću jesu li štetu pretrpjeli i drugi otoci u arhipelagu, prenosi N1.

Novi Zeland će u ponedjeljak poslati vojni izviđački zrakoplov koji će preletjeti pogođeno područje ako oblak vulkanskog pepela to bude dopustio.

Novozelandska premijerka je dodala da “trenutačno nema značajnije erupcije” i da je pepeo prestao padati, ali se ne može isključiti daljnja vulkanska aktivnost.

U međuvremenu su SAD objavile “da su spremne poslati pomoć svojim pacifičkim susjedima”.

Snimke iz svemira pokazale su vrijeme erupcije vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai u petak na jednom od nenaseljenih otoka u otočju Tonge. To je izazvalo tsunami koji je preplavio obale Pacifika od Japana do Sjedinjenih Država do Perua.

Komunikacija s Tongom prekinuta je otkako je subotnja erupcija oštetila podmorski kabel, ali Ardern je rekla da je njezina vlada kontaktirala Visoko povjerenstvo Novog Zelanda u glavnom gradu.

Grafika: Istramet

Udarni val zabilježen i u Hrvatskoj!

Vjerovali ili ne, ali meteorološke postaje u Istri večeras su jasno zabilježile udarni val vulkanske erupcije na Tongi!

Između 20:50 h i 21:00 h mjerne lokacije zabilježile su oscilacije tlaka zraka u rasponu od 1 do 3 hPa, a dojmljiv je i sam grafički prikaz njegovog kretanja, javlja IstraMet.

Grafika: Istramet

Pogledajte kako je dolazak težinskog vala izgledao na postajama u Peroju, Poreču i Belcima kod Pazina uz priloženu arhivu meteoroloških podataka. Slične vrijednosti izmjerile su i ostale postaje.

Erupcija vulkana na Tongi dogodila se u 5:10 h po našem vremenu, dakle udarni val putovao je do nas 15-ak sati, a u to vrijeme prešao je više od 17.000 km!

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Eruptirao golemi vulkan usred Pacifika – Otočani bježe od tsunamija, a sve je snimio i satelit