IZLET NA TITANIK Najpoznatija olupina će se ponovno istraživati ​​u 2022. godini

Foto: OceanGate Expeditions

Otkako je 1985. otkriven na morskom dnu sjevernog Atlantika, Titanik je posjetila tek mala skupina ljudi. Tvrtka OceanGate Expeditions ovih je dana najavila svoje drugo putovanje do najpoznatije svjetske olupine, koje će tim turista istraživača odvesti do nekih 4000 metara ispod hladne površine oceana, u kojem će “specijalisti misije” zajedno s istraživačima, pregledati ogromni brod iz podmorskog vozila ove tvrtke.

Ali ovaj izlet će biti sve, samo ne jeftin. Naime, svaka ulaznica košta 250 tisuća dolara. Turisti će svoju avanturu započeti ploveći ekspedicijskim brodom od St John’sa u Newfoundlandu u Kanadi do posljednjeg počivališta olupine i više od tisuću i pol putnika i članova posade tog broda. OceanGate Expeditions će koristiti svoju podmornicu od titana i ugljičnih vlakana klase Cyclops za pet članova posade; brod nosi i do tri stručnjaka za misiju na svakom zaronu u trajanju od osam do deset sati.

Nepotopivi brod” Titanik potonuo je 14. travnja 1912., četiri dana nakon svog prvog putovanja iz Southamptona u Engleskoj do New Yorka nakon što je udario u santu leda. Poginulo je 1.517 od 2.224 putnika i članova posade na brodu, među kojima je bilo i 27 Hrvata.

Brod iz godine u godinu propada. Jarbol je pao na palubu, a slavni zaron redatelja Jamesa Camerona 2001. oslabio je integritet trupa. Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, trup i struktura broda vjerojatno će se u potpunosti urušiti u sljedećih 20-40 godina.

D.G.