RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dubrovačka đelatina (hladetina)

Foto: Katija Puljizević

U ovi zimski stađon  omiljeno jelo našijeh starijeh na selu je bila đelatina. U ta doba, kad su se klali praci i kad ih je svaka familija uzgajala, sve se od praca znalo iskoristiti.

Ima dosta verzija , ovisno ko što voli. Neki je začinjaju tvrdo kuhanim jajima, kuhanom mrkvom , sirovom paprikom. Više mi se čini da je to radi figure nego radi ukusa. Ali svaka verzija je dobra.

Postupak tj. kuhanje iziskuje nešto više vremena, ali vjerujte da se prsti lijepe od slasti.

Foto: Katija Puljizević

Svinjske nogice dobro očišćene, uši, dijelovi glave, rep, jezik se stave kuhati dok se ne raspade, a to zna potrajati i do tri sata.

Kuha se na srednje jakoj vatri, dobro posoljeno, a vode mora biti  tek da pokrije meso. Staviti par lista lovora i desetak zrna papra.

Foto: Katija Puljizević

Pjenu koja se stvori kuhanjem treba dizati da bi vam voda ostala bistra a đelatina lijepa oku.

Kad je sve gotovo, izvaditi meso i očistit ga od svih koščica.

Foto: Katija Puljizević

U okrugle zdjele ili manje kalupe na dno staviti fete limuna i na to stavljati meso. Povremeno nadolijevati tekućinu u kojoj se meso kuhalo.

Ako želite staviti kuhanu mrkvu ili jaja, stavite to sada! Kad ste sve meso i sastojke složili, zalijte vodom toliko da vam pokrije meso.

Ohladiti i držati u frižideru.

Foto: Katija Puljizević

Kad želite servirati, okrenite zdjelu naopako i đelatina ce sama ispasti iz kalupa.

Sluzi se sa jutom narančom ili limunom k’o hladno predjelo…

U slast!

Katija Guljelmović