3 min. čitanja

BABY BOOM NA OTOKU Ugljan proživljava pravu demografsku ekspanziju

BABY BOOM NA OTOKU Ugljan proživljava pravu demografsku ekspanziju
Foto: Boris Kačan

Život okružen morem vječni je mamac za zaljubljenike u otoke. No tko god zagrebe malo ispod površine, zna da je život na otoku, u odnosu na onaj na kopnu, znatno teži. To ne vrijedi i za Ugljan, koji se smatra predgrađem Zadra. Katja Grgurev prava je otočanka. S Iža je prije deset godina došla na Ugljan, udala se i zasnovala obitelj. Troje male djece i posao odgojiteljice razlog su za sreću.

– Taman sam dobila posao i nedugo nakon toga saznala da sam trudna. Bilo me malo panika što će biti, međutim izašli su mi u susret i evo sad imam troje dječice i posao na otoku i to posao u struci, što sam dugo tražila tako da je fenomenalno – priča za HRT Katja Grgurev iz Sutomišćice.

Za razliku od njezina Iža, na kojem samo jedno dijete pohađa školu, Ugljan proživljava pravu demografsku ekspanziju.

Jaslice prenapučene

– Na Ugljanu je stvarno sve više djece, stalno se traži mjesto više, jaslice su prenapučene, lista je čekanja, evo i mi smo ove godine otvorili cjelodnevni boravak da se malo rastereti Preko i tamo već imamo dvadeset dvoje djece u grupi, rekla je Grgurev.

A da je posljednjih godina na otoku pravi baby boom, potvrđuje i devedesetero djece upisane u vrtić ove pedagoške godine.

– I svake godine se zapravo povećava broj djece, ali i povećava se broj djece kojoj treba cjelodnevni boravak. Tu su mladi roditelji koji žele raditi i zato se ove godine i otvorio cjelodnevni program na Ugljanu, proširio se i obnovio vrtić tako da svim roditeljima možemo pružiti uslugu, naglašava Blanka Klarin, stručna suradnica logopedica u DV “Lastavica”.

Proširena škola

I upravo je vrtić iznimno važan faktor na otoku jer roditelji žele raditi. Zadovoljni su brojem djece i u školi u Preku koja je prije nekoliko godina proširena. Ima 305 učenika. U odnosu na druge otoke, kaže, itekako su zadovoljni. Pad broja djece je zaustavljen. Pozitivne brojeve, što se novorođene djece tiče, bilježe i u općini Preko. No dobar vjetar u leđa roditeljima zasigurno su i različiti financijski poticaji.

– Mi smo u ove posljednje 4 godine podijelili više od 100 porodiljnih naknada. 2017. smo podigli naknade na 7 i pol tisuća kuna za prvo dijete, drugo 15, treće trideset, četvrto 60 tisuća i svako ostalo 60 tisuća. To je jedna od najvećih naknada u državi imamo i s time se volimo pohvaliti, naglasio je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Tako je Općina prošle godine podijelila malo više od 300 tisuća kuna u tu svrhu, a ukupno u četiri godine milijun i 200 tisuća kuna. U toj je priči sudjelovala i obitelj Grgurev iz Sutomišćice.

– Ovdje je to super uređeno. Evo, sad za treće dijete smo dobili 30 tisuća kuna. 5 tisuća kuna se isplaćuje godišnje, na rođendan djetetov tako da dobije lijepi rođendanski dar svake godine. I naravno da to itekako pomogne, naglašava Katja Grgurev.

Subvencionirani vrtić, pomoć pri kupnji udžbenika

Pomaže i subvencionirani vrtić, pomoć pri kupnji udžbenika te krediti za mlade. Uz to i dobra prometna povezanost. Dnevno je više od dvadeset trajektnih i brodskih linija pa se u svakom trenutku s Ugljana lako može otići na kopno. Stoga se mnogim mladim roditeljima koji žele živjeti na otoku, Ugljan čini kao ugodno mjesto na kojem se ne moraju odreći brojnih blagodati grada. Zato ovdje u budućnosti očekuju još više djece.

Kristina Štrbac/V.K./More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Jedan od rijetkih otočkih gradova koji broji više stanovnika nego prije 10 godina
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.