1 min. čitanja

Proširili zaštićeno morsko područje za gotovo 50 posto

Proširili zaštićeno morsko područje za gotovo 50 posto
Foto: Pixabay

U petak je i službeno proglašeno novo, zaštićeno područje oko najpoznatijeg morskog rezervata na svijetu – otočja Galapagos. Područje pod zaštitom povećano je za dodatnih 50 posto.

Odluka da se kreće u zaštitu dodatnih 17.500 četvornih nautičkih milja oko otočja Galapagos najavljena je još u studenom tijekom klimatske konferencije COP26 u Glasgowu. Predsjedničkim dekretom uspostavljeno je novo zaštićeno morsko područje sjeverno od Galapagosa, pod nazivom Hermandad Marine Reserve, čime je područje strogog morskog rezervata prošireno na gotovo 40 tisuća četvornih nautičkih milja.

Foto: Važna migracijska ruta za morske životinje/Pixabay

Novo područje rezervata dio je planirane pomorske prometnice za morske pse, kitove, morske kornjače, mante i druga stvorenja koja prolaze između Galapagosa i kostaričkog otoka Cocos, koji se nalazi oko 400 nautičkih milja prema sjeveroistoku. Susjedna Kolumbija, Panama i Kostarika raspravljaju o planovima za doprinos vlastitim morskim rezervama kako bi se dovršila kontinuirana, zaštićena staza između i oko otoka.

Polovica novog rezervata Hermandad u potpunosti je zaštićena od ribolovnih aktivnosti, dok je druga polovica pokrivena zabranom ribolova s ​​parangalom, što je podržala i lokalna ribarska industrija.

No pitanje je na koji način će se kontrolirati ribari koji se ne budu htjeli pridržavati pravila. Ekvadorske vlasti zasad se pouzdaju u dobru vjeru ribarske zajednice, a posebnu poruku poslao je i ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso.

– Pozivam civilno društvo, akademsku zajednicu, privatne tvrtke i nevladine organizacije da se pridruže ovoj svrsi. Nastavimo udruživati ​​napore na očuvanju i brizi za ovo blago Zemlje, za sadašnje i buduće generacije – rekao je Lasso.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.