1 min. čitanja

NIŠTA OD EKOLOGIJE Zbog problema u lancu opskrbe odgađaju zabranu korištenja dizelskih kamiona u luci

NIŠTA OD EKOLOGIJE Zbog problema u lancu opskrbe odgađaju zabranu korištenja dizelskih kamiona u luci
Foto: Lučka uprava Vancouver/Pixabay

Nakon godinu dana raznih turbulencija – od požara, poplava, Covida pa do zagušenja u lancu opskrbe – lučka uprava u Vancouveru odlučila je privremeno stopirati uvođenje dugo planirane zabrane starijih dizelskih kamiona.

Lučka uprava je 2015. godine pokrenula plan – “Program za starost kamiona”, prema kojem bi zabranila pristup luci kamionima starijim od 10 godina. Cilj luke je smanjiti opasne emisije dušikovih oksida i čestica koje imaju lokalizirani utjecaj na javno zdravlje. Zabrana kamiona starijih od 10 godina u luci Vancouver smanjilo bi emisije PM čestica za više od 90%. Plan je bio da se potpuna zabrana uvede 1. veljače 2022.

Čak 80% kamiona koji djeluju unutar luke Vancouver je u skladu s novim pravilima. Međutim, oko 350 kamiona prestaro je da bi zadovoljili novi standard luke, iako su još uvijek u potpunosti u skladu s pokrajinskim i saveznim propisima. Iako je lučka uprava tražila da operateri zamijene stare kamione, kupovina novih trenutačno je im preveliki izdatak.

Zbog nedostatka čipova u posljednjih godinu i pol dana došlo je do usporavanja proizvodnje u tvornicama teških kamiona u Sjevernoj Americi, a istovremeno je porasla potražnja za kamionskim prijevozom zbog porasta potrošnje i internet trgovine. Kako je ponuda kamiona smanjena, a potražnja povećana, cijene novih i rabljenih kamiona su naglo porasle, a dostupnost je ograničena.

Udruga United Truckers Association apelirala je na luku u Vancouveru da odgodi zabranu korištenja starijih teških kamiona, navodeći troškove i poteškoće u njihovoj zamjeni. Udruga je dobila potporu kanadskog ministra prometa Omara Alghabre, koji je pisao lučkoj upravi Vancouver tražeći “kratku odgodu” na što je lučka uprava i pristala.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.