1 min. čitanja

Treći put na Mljetu provedeno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Treći put na Mljetu provedeno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica
Foto: NP Mljet

MLJET – Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ i ove se godine uključila u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica, IWC (International Waterbird Census), najveći i najstariji monitoring program na svijetu.

NP Mljet dosad je sudjelovao tri puta u ovom programu. Tijekom jučerašnjeg prebrojavanja pregledan je  cijeli akvatorij Nacionalnog parka te sve veće kopnene vodene površine na otoku: blatine kod Blata, Sobre i Prožure te slatina kod Kozarice. Ukupno je zabilježeno 1091 ptica od 12 vrsta.

Foto: NP Mljet

Duž morske obale parka najbrojniji su bili galebovi klaukavci (972 jedinke), a na kopnenim vodama (blatinama i slatini) najbrojnije su bile liske (34 jedinki).

Fotografiran je i odrasli 15-godišnji sredozemni galeb koji je prstenovan kao ptić u gnijezdu na otočiću Galiciji 2007. godine. Zabilježena je i jedna nova vrsta ptica na otoku Mljetu, patka kržulja. zamijećene su tri jedinke na Prožurskoj blatini.

Inače, međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica provodi se svakog siječnja još od 1967. godine, a organizira ga svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, s ciljem boljeg razumijevanja migracije i biologije ptica vodarica.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.