Treći put na Mljetu provedeno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Foto: NP Mljet

MLJET – Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ i ove se godine uključila u međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica, IWC (International Waterbird Census), najveći i najstariji monitoring program na svijetu. 

NP Mljet dosad je sudjelovao tri puta u ovom programu. Tijekom jučerašnjeg prebrojavanja pregledan je  cijeli akvatorij Nacionalnog parka te sve veće kopnene vodene površine na otoku: blatine kod Blata, Sobre i Prožure te slatina kod Kozarice. Ukupno je zabilježeno 1091 ptica od 12 vrsta.

Foto: NP Mljet

Duž morske obale parka najbrojniji su bili galebovi klaukavci (972 jedinke), a na kopnenim vodama (blatinama i slatini) najbrojnije su bile liske (34 jedinki).

Fotografiran je i odrasli 15-godišnji sredozemni galeb koji je prstenovan kao ptić u gnijezdu na otočiću Galiciji 2007. godine. Zabilježena je i jedna nova vrsta ptica na otoku Mljetu, patka kržulja. zamijećene su tri jedinke na Prožurskoj blatini.

Inače, međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica provodi se svakog siječnja još od 1967. godine, a organizira ga svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, s ciljem boljeg razumijevanja migracije i biologije ptica vodarica.

Sponzorirani sadržaj