Upostavlja se Centar za zaštitu slatkovodnih kornjača na području Dubrovačko-neretvanske županije

Foto: Barska kornjača/Pixabay

DUBROVNIK – U Palači Ranjina potpisan je Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne (Mauremys rivulata) i barske kornjače (Emys orbicularis), u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se na interaktivan način prezentirati sve prirodne vrijednosti i pripadajuće bioraznolikosti, namijenjene edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja, ljubiteljima prirode, odnosno stručnoj i znanstvenoj javnosti.

Budući Centar nalazit će se u naselju Majkovi u Općini Dubrovačko primorje. Ovo mjesto je, uz Prljeviće, poznato kao stanište strogo zaštićene vrste riječne kornjače, a ujedno je i dio europske ekološke mreže Natura 2000. Riječna kornjača unutar Republike Hrvatske rasprostranjena je jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa stabilnim populacijama u Konavoskom polju, lokvama u Majkovima i Prljevićima, te ugroženom populacijom u Stonskom polju.

Budući da je u tijeku postupak proglašavanja posebnog herpetološkog rezervata, prvog u Hrvatskoj takve kategorije, koji obuhvaća upravo područje lokvi u Majkovima i Prljevićima, Centar je logičan nastavak aktivnosti i dodana vrijednost Općini Dubrovačko primorje u smislu formiranja ishodišne točke zaštite prirode, priopćili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

J.K.