1 min. čitanja

Upostavlja se Centar za zaštitu slatkovodnih kornjača na području Dubrovačko-neretvanske županije

Upostavlja se Centar za zaštitu slatkovodnih kornjača na području Dubrovačko-neretvanske županije
Foto: Barska kornjača/Pixabay

DUBROVNIK – U Palači Ranjina potpisan je Sporazum o partnerstvu za uspostavu Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne (Mauremys rivulata) i barske kornjače (Emys orbicularis), u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će se na interaktivan način prezentirati sve prirodne vrijednosti i pripadajuće bioraznolikosti, namijenjene edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja, ljubiteljima prirode, odnosno stručnoj i znanstvenoj javnosti.

Budući Centar nalazit će se u naselju Majkovi u Općini Dubrovačko primorje. Ovo mjesto je, uz Prljeviće, poznato kao stanište strogo zaštićene vrste riječne kornjače, a ujedno je i dio europske ekološke mreže Natura 2000. Riječna kornjača unutar Republike Hrvatske rasprostranjena je jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa stabilnim populacijama u Konavoskom polju, lokvama u Majkovima i Prljevićima, te ugroženom populacijom u Stonskom polju.

Budući da je u tijeku postupak proglašavanja posebnog herpetološkog rezervata, prvog u Hrvatskoj takve kategorije, koji obuhvaća upravo područje lokvi u Majkovima i Prljevićima, Centar je logičan nastavak aktivnosti i dodana vrijednost Općini Dubrovačko primorje u smislu formiranja ishodišne točke zaštite prirode, priopćili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.