1 min. čitanja

ODORH odbacio kaznenu prijavu zbog zvijezde petokrake na neboderu u Rijeci

ODORH odbacio kaznenu prijavu zbog zvijezde petokrake na neboderu u Rijeci
Foto: Rijeka 2020

RIJEKA – Odbačena je kaznena prijava protiv umjetnika Nemanje Cvijanovića i bivšeg gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koju je podnijela politička stranka A-SH, zbog instalacije velike crvene zvijezde petokrake na riječkom neboderu, piše u utorak Večernji list.

Tadašnjeg riječkog gradonačelnika i multimedijalnog umjetnika teretili su za “širenje rasne, vjerske, nacionalne i etničke mržnje u cilju omalovažavanja hrvatske države i Domovinskog rata, nadmoćnosti i podčinjenosti po osnovi jedne rase, etničke i vjerske zajednice”, prenosi 24 sata.

– Spomenuti oblik velike zvijezde petokrake, u koju je bilo uronjeno 2800 krhotina stakla, koji je postavljen u sklopu projekta Rijeka-Europska prijestolnica kulture 2020. i motiviran kulturnim sjećanjem koje ima za cilj istaknuti bogatu i burnu prošlost grada, kao podsjetnik na 2800 poginulih boraca u bitki za oslobođenje Rijeke kojim autor istodobno tematizira i istražuje povijesne mijene i adekvatne mainfestacije moći. Isticanjem navedenog oblika u datim okolnostima i s javno naglašenom svrhom instalacije u skladu s Programom “Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.” autor, prvoprijavljeni, ne potiče niti može poticati na nasilje i mržnju prema prema određenoj skupini ljudi, dok je u odnosu na drugoprijavljenog utvrđeno da on nije sudjelovao u procesu odlučivanja koji je prethodio postavljanju tog oblika u okviru istog programa – stoji u obrazloženju Općinskog državnog odvjetništva Rijeka kojim je odbačena prijava, piše novinarka Večernjeg lista Ivana Jakelić.

Foto: Rijeka 2020

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.