2 min. čitanja

FOTO/VIDEO Nove snimke devastirane Tonge otkrivaju razmjere kataklizme

FOTO/VIDEO Nove snimke devastirane Tonge otkrivaju razmjere kataklizme
Foto: Twitter

Iz Tonge su se pojavile nove slike, koje otkrivaju svu štetu koju su izazvali valovi tsunamija, nastali erupcijom podmorskog vulkana.

Snimke prikazuju pacifičke otoke prekrivene slojem vulkanskog pepela, dok su u obalnim područjima valovi rušili drveće i zgrade.

Subotnji tsunami ostavio je najmanje troje mrtvih i osakaćene komunikacije. Navodi se da su međunarodne telefonske veze obnovljene, ali popravak prekinutog podmorskog kabela može potrajati tjednima. To znači da je Tonga u velikoj mjeri odsječena od vanjskog svijeta, a o razmjerima uništenja malo se zna, javlja BBC.

Ali nove slike, koje je objavio konzulat Tonge u EU, prikazuju automobile, ceste i zgrade u glavnom gradu Nuku’alofi prekrivene filmom pepela. Prašina je spriječila pomoćne zrakoplove da slijeću i dostave prijeko potrebnu hranu i vodu za piće.

Slike također prikazuju posljedice tsunamija, koje je vlada Tonge opisala kao “katastrofu bez presedana”, na obalnim područjima otoka. Krhotine su razbacane duž obale nakon što su valovi viši od metra pogodili Tongu.

U međuvremenu, zračne snimke koje su snimile novozelandske zračne snage pokazuju da je nekoliko sela zbrisano s lica zemlje, na otocima do kojih se tek treba stići.

https://twitter.com/ConsulateKoT/status/1483741932970983428?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483741932970983428%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FConsulateKoT2Fstatus2F1483741932970983428widget%3DTweet Govoreći za Reuters iz Nuku’alofe, lokalni novinar Marian Kupu rekao je da su Tongani u procesu čišćenja pepela od vulkanske erupcije, ali strahuju da bi mogli ostati bez pitke vode.– Svaka kuća ima svoje rezervoare za vodu, ali većina ih je napunjena pepelom pa nije sigurna za piće – rekao je Kupu.

Pomoć pristiže

Australski premijer Scott Morrison razgovarao je s premijerom Tonganije Siaosijem Sovalenijem.

Rekao je da su dva Hercules zrakoplova spremna za polazak s humanitarnim zalihama i telekomunikacijskom opremom, te da se brod Adelaide sprema za polazak iz Brisbanea s opremom za pročišćavanje vode i dodatnim humanitarnim zalihama.

Australija i Novi Zeland također su obećali hitnu financijsku pomoć.

Američka agencija za međunarodni razvoj odobrila je 100.000 dolara hitne pomoći, a Japan je rekao da će dati više od milijun dolara pomoći, kao i pitku vodu i opremu za čišćenje pepela.

– Azijska razvojna banka raspravljala je s Tongom hoće li proglasiti izvanredno stanje kako bi se povukla iz 10 milijuna dolara vrijednog objekta za katastrofu – rekla je za Reuters viša dužnosnica banke Emma Veve.

Kina je rekla da će poslati pomoć, uključujući vodu i hranu kada se zračna luka otvori.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Tongi nakon erupcije jedan otok izbrisan s lica Zemlje
ERUPCIJA NA TONGI Tsunami stigao do Japana i SAD-a, a udarni val zabilježen i u Istri!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.