Godinama trunuo u Uljaniku, a sada je obnovljen i spreman za isporuku

Foto: 3. Maj / Facebook

RIJEKA – Tanker “Santiago” koji je u prosincu 2019. godine dotegljen iz pulskog škvera u “3 maj”, uskoro bi trebao biti isporučen kupcu. Teško je povjerovati da je riječ o plovilu koji je kao novogradnja trunuo u Uljaniku pune tri godine. 

Gradnja “Santiaga” počela je krajem 2015. godine, a nakon nepunih godinu dana brod je porinut uz veliku svečanost. Kuma broda bila je tadašnja predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Sve je izgledalo kao savršeno odrađen posao, no onda je uslijedilo ono čega smo se u Hrvatskoj već nagledali.

Pod izgovorom bolje sinergije unutar Uljanik grupe, brod je otegljen u pulsko brodogradilište, gdje trebao biti dovršen i predan brodovlasniku. No od toga nije bilo ništa – “Santiago” je gotovo tri godine stajao na vezu u Puli gdje je dočekao slom “Uljanika”. Od svih novogradnji zatečenih u pulskom brodogradilištu, jedino “Santiago” nije bio opterećen hipotekama. S obzirom da je bio u vlasništvu “3 maja”, riječki škver ga je založio za prvi kredit od 150 milijuna kuna koji je dobiven uz pomoć Vlade kako bi se deblokirao račun brodogradilišta i ponovo pokrenula proizvodnja, piše Novi list.

Riječko brodogradilište je, uz to, moralo Uljanik brodogradilištu u stečaju platiti oko 1,4 milijuna kuna na račun vezarine i skladištenja opreme za »Santiago«.

Tanker je sada uređen i spreman za isporuku, koja bi se trebala dogoditi krajem veljače ove godine.

J.K.