2 min. čitanja

Park prirode Vransko jezero dobio nove sadržaje – Pogledajte što nude

Park prirode Vransko jezero dobio nove sadržaje – Pogledajte što nude
Foto: PP Vransko jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero privela je kraju EU projekt “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”, kojim je obogaćena ponuda parka.

Park je tako dobio atlas krajobraza i novi turističko – planinarski zemljovid na 11 jezika, a snimljen je i promotivni film o Parku. Zaštićeno područje sada ima i brojače posjetitelja te live – stream kameru. Produljena je postojeća drvena poučna staza te su uređeni makadamski putevi na 4 lokacije metodom hladne reciklaže ”in situ” tzv. eko asfalt čime je unaprijeđena je turistička infrastruktura Parka.

Foto: PP Vransko jezero

Nabavljen je i prvi električni turistički vlak u Hrvatskoj koji spaja Pakoštane s Parkom prirode te solarna brodica, a uređena je i lučica Crkvine te je postavljen adrenalinski park u šumi pinija nadomak info centra Crkvine.

Partner na projektu je Grad Biograd na Moru u čijem središtu je uređen i opremljen turistički informativni centar koji bi trebao povećati turističku atraktivnost Parka. Drugi partner na projektu – LAG Laura – proveo je edukaciju lokalnog stanovništva, poljoprivrednika o mogućnostima uključivanja lokalnih proizvoda u turističku ponudu Parka. Postavljene su i nove fotonaponske elektrane na Kamenjaku i Prosici koje su olakšale i unaprijedile rad info centara, a park je dobio i 4 samoodržive modularne kućice.

Foto: PP Vransko jezero

Nabavljena je i ugostiteljska oprema za potrebe stavljanja u funkciju objekta u lučici Prosika te oprema za posjetitelje koja uključuje 5 električnih bicikla, 7 kajaka, 5 MTB bicikala te 13 dalekozora i durbin za promatranje ptica.

Foto: PP Vransko jezero

Kroz projekt su provedena različita biološka istraživanja, a u suradnji s partnerom na projektu Udrugom BIOM razvijeni su novi edukativni programi za djecu osnovnih škola. Uz to provedene su edukacije vodiča za promatranje ptica, izrađeni su Ornitološki vodič i dva vodiča kroz biološku raznolikost Parka na 3 jezika te aplikacija za promatranje ptica koja je postavljena na nabavljenim tabletima, a koju će posjetitelji Parka imati priliku koristiti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 29.851.461,04 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi 22.310.046,54 kuna. Za bespovratno sufinanciranje odobrena je potpora u iznosu od 85% ukupnih prihvatljivih troškova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.