2 min. čitanja

VIDEO: VELIKO TESTIRANJE Pelješki most pod opterećenjem kamiona ukupno teških više od 800 tona

VIDEO: VELIKO TESTIRANJE Pelješki most pod opterećenjem kamiona ukupno teških više od 800 tona
Foto: Hrvatske ceste / Screenshot

KOMARNA/BRIJESTA – Pelješkim mostom danas su prošli prvi kamioni kako bi se provelo probno opterećenje mosta. Na trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj stigao je 21 kamion težine do 40 tona.

– Probno opterećenje provodi se na ciljanim točkama konstrukcije u pokretu brzinama 20/40/60 km/h te pri naglom kočenju. Cilj ispitivanja je pokazati je li ponašanje konstrukcije uslijed pokretnog i nepokretnog opterećenja u skladu s projektiranim vrijednostima.

Za potrebe ispitivanja koristit će se postojeći sustav monitoringa, poput senzora već ugrađenih u most te s dodatnim kontrolnim senzorima fakulteta – objavili su iz Hrvatskih cesta.

Radovi na Pelješkom mostu bit će okončani do kraja siječnja, prema riječima premijera Andreja Plenkovića, a dobro napreduju i pristupne ceste, pa će se preko mosta moći voziti tijekom ovogodišnje turističke sezone.

Iako uz višemjesečno kašnjenje, gradilište Stonskog mosta, pristupne ceste Pelješkom mostu, spremno je za prihvat segmenata potrebnih za izgradnju tog mosta koji će spajati dva tunela. Posebno je složena operacija transporta megadizalice iz splitskog škvera.

U srijedu je izvršen iskrcaj dizalice Manitowoc kapaciteta 750 tona sa barže na operativnu obalu budućeg mosta Ston. Ista će se koristiti za podizanje i montažu 6 segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta Ston dugog 485 metara koji spaja direktno dva tunela na stonskoj obilaznici.

Sada, nakon iskrcaja dizalice i potporne skele za pridržavanje segmenata konstrukcije do okrupnjavanja-zavarivanja, barža se vraća u Split po prva dva segmenta te ih doprema na gradilište početkom idućeg tjedna. U prvoj isporuci nalazi se ujedno i najduži segment mosta, segment A dug 93 metra i težak 330 tona. Sveukupno su planirane tri isporuke segmenata, a sama montaža završila bi se do kraja ožujka nakon čega slijedi betoniranje kolničke ploče, ujedno i najduljih radova na mostu.

Foto: Hrvatske ceste / Screenshot

Stonska obilaznica u funkciji do kraja 2022.

Most Ston je dug 485 metara, a njegova je specifičnost što će iznad stonskog zaljeva povezivati dva tunela – Polakovica koji je dug 1242 metra i Supavu dužine 1290 metara. Most ima pet stupova i dva upornjaka, a bit će visok 40 metara.

Dok će se sami most Pelješac i ceste preko Pelješca pustiti u promet do početka ljeta, most Ston zajedno s dva tunela treba bi biti gotov do kraja godine. To označava završetak cijelog projekta izgradnje Pelješkog mosta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: PLOVIT ĆE 24 SATA Tegljač s dizalicom nosivosti 750 tona isplovio prema Pelješcu
Prema Pelješcu krenuli dijelovi za most Ston
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.