Čovjeka kod Lovrana napala ženka vepra – Jedva izvukao živu glavu

Foto: Facebook

LOVRAN – Borut Hofbauer (43) prekjučer je oko 17 sati u mjestu Dobreć iznad Lovrana preživio napad veprice. Hofbauer se javio redakciji Novog lista i ispričao kako je jedva izvukao živu glavu.

– Oko 17.00 sati šetao sam psa cestom u selu Dobreć iznad Lovrana. Zapazio sam tri mlada vepra otprilike trideset metara ispred sebe. Stao sam i počeo se udaljavati s mjesta gdje sam ugledao mlade veprove, misleći da je majka ispred njih – ispričao je Borut Hofbauer.

Od siline udaraca odletio metar i pol

– Moja procjena je bila pogrešna jer me je nakon nekoliko sekundi veprica napala. Doletjela je s desne strane, udarila me u bedro, a ja sam od siline udarca odletio oko metar i pol i pao na rub asfalta. Bedro mi je počelo jako krvariti – govori Hofbauer.

– Kad sam vidio da se sprema na ponovni napad i kad je pojurila prema meni, u samoobrani sam je uspio uhvatiti za kljove i ni sam nisam svjestan otkud mi toliko snage da je srušim na leđa. Prilikom tog hrvanja dobio sam dva jaka udarca u glavu u predjelu tjemena i obraza. Jednom rukom sam je držao, a drugom rukom udarao sam je šakom i kasnije kamenom u predio vrata, tj. grkljana – navodi.

– Počela je hroptati, sliniti i krvariti iz usta. Kako sam obilno krvario iz bedra i glave, nisam je mogao više držati i nasreću kad je ustala, pobjegla je u smjeru gdje sam uočio mlade. Moj pas je od straha pobjegao i zapleo se s povodnikom u grmlje – priča Hofbauer.

– Doteturao sam do njega, izvukao ga i jedva došao do prvog susjeda koji je bio ispred kuće. Pomogao mi je da dođem kući jer zbog krvarenja i udarca u bedro nisam se mogao osloniti na povrijeđenu nogu, a zbog krvarenja iz glave, jer krv mi je ulazila u oči, nisam ni dobro vidio.

Kad me je susjed doveo kući, mama mi je obradila rane, izvadila veprove čekinje i zaustavila krvarenja. Nakon toga nazvala je policiju kako bi ih obavijestila o napadu. Naime, tim putem prolaze školarci, šetači i planinari. Trebalo ih je upozoriti kako se ne bi dogodilo zlo – ispričao je Borut.

Kao udar vlaka

Dodaje da se javio kako bi spriječio da se nekom drugom ne dogodi isto što i njemu, jer nisu svi iste fizičke snage i da je netko drugi bio na njegovom mjestu, tvrdi, vjerojatno ne bi preživio.

– Molio bih da se taj događaj objavi jer to nije šala. Da je bila neka slabija osoba, ne bi imala snage obraniti se i vjerojatno bi podlegla ozljedama. Ja sam imao sreću jer sam se dugo bavio sportom i srećom da me nije odmah prvim napadom ubola kljovima ili papcima. Cijela mi je trenerka bila puna krvi, morali smo je ožmikati. Pola litre krvi je iz nje izašlo – kazao je Hofbauer.

– 11 godina sam se bavio boksom, dugogodišnji sam tenisač, imam snage i zato sam se nekako izvukao iz ove borbe na život ili smrt s vepricom teškom između 80 i 100 kila. Učinilo mi se zbog snage kojom se zaletjela u mene da ima i 200 kilograma – navodi.

– Imao sam dojam da me udario vlak. Izbacila me na rub ceste, a zbog njezinih oštrih dlaka koje su poput igala, tri puta sam prokrvario, a na glavi nakon svega imam veliku čvorugu – zaključuje Hofbauer.

Kaže kako je prije pet dana u Dobreću vidio vepra i učinio fatalnu pogrešku – ponovo otišao na isto mjesto. Napominje i kako se u Dobreću nalazi sportsko-rekreacijski centar koji vikendom vrvi djecom, a svojim bi primjerom želio apelirati na sve koji u ovoj situaciji mogu pomoći, da to i učine, tako da se slični incidenti u budućnosti izbjegnu.

Slavica Mrkić Modrić, Aleksandra Kućel Ilić