Konačno uklonjena olupina broda koji je uzrokovao najveću ekološku katastrofu u povijesti Mauricijusa

Foto: Twitter

Osamnaest mjeseci nakon što se nasukao na greben na Mauricijusu, japanski brod Wakashio napokon je uklonjen s lokacije na kojoj je napravio najveću ekološku katastrofu u povijesti ove otočne zemlje. Prema izvješćima s terena, prikupljeni su svi ostaci broda i prebačeni na obalu radi recikliranja. 

Radovi na uklanjanju krmenog dijela olupine počeli su u jesen 2020., a vlada Mauricijusa zahtijevala je da se posao završi što je prije moguće. Podsjetimo, brod se nasukao na koraljni na greben kod Point d’Esnyja, nakon čega se prepolovio pri čemu je iz broda počela curiti nafta.

Foto: bMC Group

Misija izvlačenja olupine nesretnog teretnjaka protegla se na dvije godine zbog plitkog mora i čestih jakih vjetrova. Olupinu je izvlačila njemačka kompanija Marine Consultants dok je kineska tvrtka Lianyungang DALI Underwater Engineering Co. bila zadužena masivnom teglenicom izvuči golemi brodski motor od 600 tona. Bio je to ujedno i najveći izazov operacije uklanjanja olupine.

Krajem prošle godine radnici su uspjeli rastaviti nasukani brod, a posljednja faza projekta, koja je završena 16. siječnja 2022., uključivala je uklanjanje krhotina koje su bile razbacane 500-njak metara od olupine.

Foto: Izvlačenje brodskog motora/bMC Group

Nakon što ostaci broda budu dotegljeni na obalu, isti će biti razvrstani i poslani na reciklažu, a cijeli posao trebao bi biti gotov u idućih mjesec dana.

Podsjetimo, japanski brod Wakashio nasukao se na koraljni greben u ljeto 2020. tijekom proslave rođendana jednog od članova posade. Kako bi dobili bolji signal na mobitelu kapetan broda odlučio je približiti plovilo obali Mauricijusa nakon čega je došlo do nasukavanja. Zbog jakih vjetrova operacija izvlačenja broda bila je otežana, a samo nekoliko dana nakon nasukavanja snaga valova prepolovila je brod iz kojeg je tada iscurilo oko tisuću tona nafte, uzrokujući najgoru ekološku katastrofu u povijesti Mauricijusa.