Prozivaju crikveničku gradsku vlast za devastaciju plaža, oni tvrde: “Sve je po zakonu”

Foto: Čitatelj

CRIKVENICA – Grad Crikvenica planira uoči nove turističke sezone, urediti čak 5 gradskih plaža. I ne bi tu bilo ništa sporno da nema građana koji koji tvrde da se u tom postupku rade razno razne manipulacije – od projektiranja suprotno prostornim planovima, dohranjivanja zemljom, nasipavanja zemljom i građevnim otpadom do krađe materijala za dohranu i nasipavanje. 

Prema informacijama koje smo dobili, u planu je nasipavanje čak 5 plaža u duljini većoj od 2,5 kilometara, među kojima su plaže Podvorska uz šetalište Vladimira Nazora te Gradska plaža u Crikvenici. A upravo su ove dvije plaže problem, jer prema Prostornom planu na njima nije dopušteno nasipavanje, što grad planira izvesti, tvrdi naš izvor.

Foto: Čitatelj

Doznajemo i da je za Gradsku plažu dvaput rađeno idejno rješenje nakon što je u prvom rješenju projektant odbio korigirati obalnu crtu prema zahtjevima Grada Crikvenice, ne želeći ići protiv rezultata numeričke analize. Pa je grad angažirao novog projektanta koji je napravio novo idejno rješenje bez hidrodinamičke analize, koju je prvi projektant napravio.

Objasnili nam kako iščitavaju Prostorni plan

Iz grada su nam odgovorili kako se Gradska plaža nalazi unutar površine koja je Urbanističkim planom određena kao „rekreacijsko područje na moru“ planske oznake Rp te da linija naznačena u planskim podlogama ne predstavlja liniju razgraničenja već samo informaciju pa su unutar površine Rp mogući zahvati uređenja.

Kažu nam u gradskoj upravi da su za projekt Gradske plaže ugovorili više idejnih rješenja koja su se koristila za potrebe provedbe postupka koncesioniranja te da je za izvedbu odabranog idejnog rješenja dobiveno zeleno svjetlo od Konzervatorskog odjela u Rijeci, budući da se radi o području kulturno-
povijesne vrijednosti.

– Pojedini dijelovi obale nastali nasipavanjem, danas ne pokazuju visoku oblikovnu niti artificijelnu vrijednost, a sama plaža je zapuštena i neodržavana, te primjetnog manjka šljunkovito-pjeskovitog materijala koje je odnijelo more. Tako je planirano i proširenje plaže prema morskom dijelu, u skladu s rezultatima studije „Uređenje podmorskih i priobalnih dijelova gradske plaže u Crikvenici“ (Izrađivač: MareCon d.o.o., Rijeka, 2017. god.), a s ciljem dohrane tijela žala koje je na pojedinim mjestima odnijelo more, stvaranja dodatnog prostora za uređenje zelenih površina (stvaranje zelene kulise plaži) i smještaja različitih sadržaja u zaleđu plaže, posebice središnjem i sjevernom dijelu – poručili su nam iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice.

U daljnjem odgovoru tvrde da je kroz sva izrađena idejna rješenja poštivana ideja kojom se postojeća plaža
namjerava urediti na način da se plažni materijal odnesen djelovanjem mora, vjetra i kiše, dohrani adekvatnim materijalima, a sve sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji.

Ukrali materijal od države pa se nagodili s DORH-om

Gradska plaža u Crikvenici već je neko vrijeme pod lupom javnosti budući da se na Upravnom sudu u Rijeci  i dalje vodi spor oko odabira koncesionara. Plaža je to koju je 2020. posjetio i državni inspektorat nakon što je prijavljeno da se ista dohranjuje mješavinom oblutaka i zemlje. Iako su iz gradske uprave tada tvrdili kako je riječ o “najčišćim oblutcima na svijetu”, inspekcija je zabranila korištenje tog materijala.

Foto: Materijal za nasipavanje Gradske plaže/Čitatelj

I ne samo to. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako je Grad Crikvenica “ukrao” spomenuti materijal od Republike Hrvatske. Slučaj je završio na DORH, nakon čega se grad nagodio pa je za “ukradenih” 2200 m3 materijala platio nešto više od 44 tisuće kuna. Sporni materijal korišten je ne samo za dohranjivanje Gradske plaže, već i za nasipavanje plaže Grabrova u Jadranovu, čime je dovedeno u pitanje opstanak staništa tamošnjih periski, a doznajemo i da je dio materijala iskorišten za izgradnju ceste u agrozoni.

Ništa od procjene utjecaja na okoliš za Podvorsku

Od gradskih vlasti doznajemo kako je za plažu Podvorska izrađen idejni projekt koji sadrži sve potrebne
elemente te izjavu projektanta da je projekt usklađen sa važećom prostorno-planskom dokumentacijom. Temeljem tog projekta izrađena je i Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš, na temelju koje je provedena odgovarajuća procedura nadležnog Ministarstva, a potom i izdano rješenje da za navedeni zahvat nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš.

Foto: Zamućenje mora Graborova/Čitatelj

No slučaj plaže Graborova u Jadranovu, gdje se za nasipavanje koristio kameni materijal s velikim udjelom zemlje pa čak i građevinski otpad, što inspekciji nije problem iako se u blizini nalazi stanište zaštićene periske, pokazuje da neke odluke nadležnih institucija ponekad nemaju veze sa zdravom pameti. Iako nam iz grada cinično poručuju kako je stanje Graborove odlično, teško se ne prisjetiti brojnih apela i upozorenja morskih biologa da će nasipavanje mora zemljom uništiti ionako ugrožena staništa periski. Pa valjda birokrat zna više o moru od morskog biologa, zar ne?!

Što se tiče hidrodinamičke valne analize, iz grada nam tvrde da taj postupak nije obvezan, osim u slučajevima kada je to propisano važećim i odgovarajućim zakonskim propisom.

K.B.