VIDEO Ekološka katastrofa u Peruu zbog izljeva nafte nakon tsunamija

Foto: Twitter

Peruanski predsjednik Pedro Castillo proglasio je u četvrtak izvanredno stanje nakon što timovi za čišćenje nisu uspjeli obuzdati veliko izlijevanje nafte u najvećoj rafineriji u zemlji, do kojeg je došlo nakon što je do obala Perua stigao tsunami s Tonge, koji je prevrnuo tanker koji je u rafineriji taman iskrcavao naftu. 

Tsunami uzrokovan erupcijom vulkana na tisućama milja udaljenoj Tongi udario je neuobičajenom silinom peruansku obalu, uzrokujući izlijevanje nafte duž peruanske pacifičke obale, što je uzrokovalo uginuće brojnih morskih životinja, naviše ptica i tuljana.

– Ovo je najgora ekološka katastrofa na peruanskoj obali u posljednje vrijeme. Ne možemo bježati od odgovornosti, riječ je o preuzimanju odgovornosti, u ovom slučaju tvrtke koja je prouzročila ovu ekološku katastrofu – izjavio je predsjednik Castillo.

Glasnogovornica rafinerije La Pampilla, u vlasništvu španjolske energetske tvrtke Repsol, rekla je da tvrtka nije odgovorna za izlijevanje te je okrivila peruansku mornaricu jer nije izdala upozorenje na tsunami nakon erupcije Tonge.

Naime, za razliku od drugih pacifičkih zemalja, peruanske vlasti upozorile su na moguću pojavu tsunamija tek nakon erupcije. Ministar okoliša Ruben Ramirez rekao je da je u incidentu izliveno oko 6.000 barela nafte, koja je uništila čak 21 plažu.

Peruanska agencija za procjenu okoliša i provedbu (OEFA) u jučerašnjem priopćenju navodi kako pogođeno područje obuhvaća 1,7 milijuna četvornih metara zemljišta i 1,2 milijuna četvornih metara u moru.

Kompanija Repsol potvrdila je da tim ronilaca istražuje podmorje pogođenog područja, oko kojeg je postavljeno 2500 metara zaštitne brane, a na mjestu događaja su i plovila koja skupljaju naftu s morske površine.

 

K.B.

 

PROČITAJTE JOŠ: