Pandorini dokumenti otkrivaju gdje je završio vrijedan silos iz Vranjica

Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

VRANJIC – “Molimo Vas za što hitniju intervenciju u sprječavanju kriminalnih aktivnosti koje već više godina provode odgovorne osobe Pivovarne Laško iz Slovenije preko uprave Jadranske pivovare-Split”, pisali su Državnom odvjetništvu mali dioničari Jadranske pivovare u veljači 2012. godine.

Jadranska pivovara u tom je trenutku već 12 godina bila u većinskom vlasništvu Pivovarne Laško. Slovenska vlasnica dvije godine ranije prekinula je proizvodnju u splitskom poduzeću te ugasila znatan broj radnih mjesta. Vrijednost dionica značajno je smanjena, a nekretnine rasprodane.

Među njima su i dijelovi silosa u Vranjicu. Oni su 2006. godine čudnim potezima tadašnje uprave završili u tek osnovanom poduzeću, koji njime upravlja i danas. Mali dioničari, kako pokazuju zapisnici skupštine Jadranske pivovare iz tog doba, nisu znali ni kada ni kako je prodan, a njihova interna procjena pokazala je kako je bila riječ o prodaji znatno nižoj od tržišne cijene.

Istraga Oštra iz Slovenije i Hrvatske temeljena na Pandorinim dokumentima sada otkriva kako je veći dio silosa završio u rukama tek osnovanog poduzeća Žitni terminal, koji su potom preuzele offshore-kompanije. Slovenski građanin s austrijskom adresom Marjan Žumer osnovao je Žitni terminal, a bio je i jedan od suvlasnika offshore-poduzeća koje je u konačnici postalo većinskim vlasnikom silosa.

Godine 2000. slovenska Pivovarna Laško postaje većinski vlasnik Jadranske pivovare. Još je 1991. godine cijelo poduzeće imalo više od 900 zaposlenih, a 10 godina kasnije 275. Otkako je završilo u rukama slovenskog vlasnika, broj radnika nastavio se smanjivati, padala je proizvodnja, a i prihodi. Jadranska pivovara je do 2003. godine raspolagala s barem šest nekretnina, kao što je silos u Vranjicu, tvornica tjestenine u Omišu, pekarna u Splitu i druge, koje su se potom rasprodavale.

Mali dioničari, kojih je početkom 2000-ih bilo četrdesetak, smatrali su da je novi vlasnik s vremenom gasio proizvodnju kako bi rasprodao vrijedne nekretnine.

Neobični potezi Jadranske pivovare

U svibnju 2006. godine slovenski građanin s austrijskom adresom Marjan Žumer osnovao je u Solinu poduzeće Žitni terminal. Ni 10 dana kasnije preuzela ga je Jadranska pivovara, čiji je glavni direktor u tom trenutku bio Slovenac Tomaž Udrih.

Istog dana održana je i skupština malih dioničara Jadranske pivovare, no na njoj nije bilo riječi o ovom preuzimanju. Male dioničare tada je zanimalo da se objasne nastali gubici pivovare, koji su samo u 2005. godini iznosili 22,7 milijuna kuna, te gdje je novac od dosad prodane imovine Jadranske pivovare. Jer mali dioničari su smatrali kako se nekretnine rasprodaju ispod cijene. Umjesto odgovora, direktor Udrih najavio je da će se “vjerojatno prodati silos”.

Pet mjeseci kasnije, potkraj listopada 2006. godine, Jadranska pivovara prebacila je dio opreme i dio silosa u Vranjicu procijenjenih na gotovo 25 milijuna kuna na Žitni terminal. Riječ je o vrijednoj nekretnini gdje se skladišti roba, a nalazi se odmah uz more. Uz to, Jadranska pivovara od ožujka 2006. godine imala je i koncesiju od 10 godina na tom području za obavljanje ukrcaja i prekrcaja žitarica te ostalih roba, koju je također u kolovozu 2006. godine prebacila na Žitni terminal.

Nakon toga, Jadranska pivovara prodala je u prosincu iste godine ovo poduzeće Amecco Holdingu iz Zagreba za 3,2 milijuna eura, odnosno za tada procijenjenu vrijednost silosa koji je unijela u Žitni terminal.

Posao je bio unaprijed dogovoren. Jadranska pivovara je već u kolovozu, prije unosa dijela silosa u Žitni terminal, s Amecco Holdingom potpisala predugovor o prodaji poslovnog udjela u toj tvrtki. Taj dokument uključivao je vrijednost većeg dijela silosa premda oni još nisu bili prebačeni u Žitni terminal.

Marko Sučić, koji je bio u Nadzornom odboru Jadranske pivovare te prokurist od 2009. do 2010. godine, objasnio je kako je Pivovarna Laško kupila Jadransku pivovaru da bi proizvodila pivo, a da se Laško, s obzirom na to da je poduzeće imalo “i druge segmente koji su stvarali minuse i gubitke”, želio toga “osloboditi”. Za Oštro je rekao kako nije točno da se namjere o prodaji nekretnina držalo u tajnosti i dodao kako su “svi znali sve”…

Više pročitajte OVDJE.

D.G.