2 min. čitanja

PROBLEMI U NJEMAČKOJ Zapovjednik ratne mornarice dao ostavku zbog komentara o Putinu

PROBLEMI U NJEMAČKOJ Zapovjednik ratne mornarice dao ostavku zbog komentara o Putinu
Foto: Julia Kelm / Njemačka ratna mornarica

Prvi čovjek Njemačke ratne mornarice izazvao je pometnju izjavama o sukobu Rusije i Ukrajine. Kao rezultat toga, vice admiral Kay-Achim Schönbach je “na vlastiti zahtjev” smijenjen s dužnosti.

– Zamolio sam saveznu ministricu obrane da me odmah razriješi sa mojih dužnosti i dužnosti šefa mornarice – izjavio je Kay-Achim Schönbach.

– Moje nepromišljene izjave o sigurnosti i vojnoj politici sve više opterećuju moju pozicju. Kako bi se smanjila  dodatna šteta njemačkoj mornarici, ali prije svega Saveznoj Republici Njemačkoj, smatram da je ovaj korak neophodan – objasnio je svoju ostavku.

Ministrica obrane Christine Lambrecht prihvatila je ostavku 56-godišnjeg viceadmirala, rekao je glasnogovornik ministarstva u subotu navečer. Dok se ne donese odluka o nasljedniku, na čelu Njemačke ratne mornarice bit će Schönbachov dosadašnji zamjenik, kontraadmiral Jan Christian Kaack, piše Deutche Welle.

“Krim je oduzet i neće biti vraćen”

On je tijekom jedne runde razgovora u istraživačkom centru u Indiji rekao da je ukrajinski poluotok Krim, koje je Rusija anektirala 2014., izgubljen za Ukrajinu. Krim  je “oduzet i neće biti vraćen, to je činjenica”, rekao je Schönbach. Video snimka njegove izjave kružio je internetom. Schönbach je također odbacio strahove da Kremlj planira invaziju na susjednu zemlju. On je činjenicu da Rusija želi prisvojiti ukrajinski teritorij okarakterizirao kao “glupost”.

Istovremeno, bivši čelnik mornarice pokazao je razumijevanje za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Ono što on zaista želi je poštovanje na ravnopravnoj osnovi. I – Bože moj – iskazivanje poštovanja prema nekome ne košta skoro ništa, ništa ne košta. Ako biste mene pitali: Lako mu je dati poštovanje koje traži – a koje je vjerovatno zaslužio.

Ministarstvo obrane u Berlinu ogradilo se od Schönbachovih izjava. One, kako je navedeno, svojim sadržajem i izborom riječi “ni na koji način ne odražavaju pozicije Saveznog ministarstva obrane”. Predsjednica Odbora za obranu u Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann je naglasila: – – —-

– Viceadmiral Schönbach je svojim izjavama doveo u pitanje evropsku sigurnosnu strukturu i međunarodno pravo. Njegova ostavka je logična.

“Duboko razočarenje”

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor njemačku izaslanicu u Kijevu Anku Feldhusen i zamolilo je da se pozabavi ovim pitanjem. Schönbachove izjave, kako je rečeno, bile su “neprihvatljive”. Ministar vanjskih poslova Ukrajine  Dmitro Kuleba ranije je izrazio nezadovoljstvo usljed činjenice da njemačka vlada ne želi snabdjeti Ukrajinu oružjem.

– Izražavamo naše duboko razočaranje stavom njemačke vlade koja odbija isporuku oružja za obranu Ukrajine.

Rusija je posljednjih tjedana stacionirala više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici. Vlada u Moskvi je negirala bilo kakve planove za invaziju. Ona, kako je istaknuto, samo traži sigurnosne garancije od NATO-a da neće primiti Ukrajinu u taj savez. Predstavnici Zapada su pak to odbili, istakavši da bi invazija ruskih trupa na Ukrajinu imala ozbiljne političke i ekonomske posljedice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.