2 min. čitanja

DEMONSTRACIJE SILA Nakon vježbe SAD-a i Japana, Kina poslala najveću lovačku eskadrilu do sad

DEMONSTRACIJE SILA Nakon vježbe SAD-a i Japana, Kina poslala najveću lovačku eskadrilu do sad
Foto: Američka ratna mornarica

Tajvan je izvijestio o najvećem upadu kineskih zračnih snaga od listopada u svoju zonu protuzračne obrane, a otočno ministarstvo obrane preciziralo je 39 zrakoplova koji su ušli u tajvanski zračni prostor.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je podiglo svoje zrakoplove kao odgovor, te izdalo radijska upozorenja pilotima Narodne oslobodilačke vojske Kine  i rasporedilo sustave proturaketne obrane za praćenje zrakoplovnih aktivnosti.

Kineska vojska nije navela razloge svoje misije u nedjelju, ali do nje je došlo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države i japanska mornarica održali veliku demonstraciju sile u Filipinskom moru. Vojna vježba je uključivala dva nosača zrakoplova američke mornarice, dva američka amfibijska jurišna broda i japanski razarač helikoptera, u biti mali nosač zrakoplova. Dvije američke krstarice s vođenim projektilima i pet razarača također su bili dio vježbe.

U priopćenju američke mornarice navodi se da ratni brodovi “vode obuku za očuvanje i zaštitu slobodne i otvorene indo-pacifičke regije”.

Činilo se da je Kina odbacila dugogodišnji prešutni sporazum oko markera razgraničenja. U rujnu 2020. Tajvan je optužio Kinu za prelete desetaka zrakoplova preko ove crte nakon posjeta visokog američkog dužnosnika Keitha Kracha, javlja Guardian.

U nedjelju je Financial Times izvijestio da je Kina uspostavila stalnu prisutnost najmanje jednog ratnog broda u vodama između japanskih južnih otoka i Tajvana u posljednjih šest mjeseci, a prvi put da je to učinila na istočnoj strani.

Peking Tajvan smatra kineskom pokrajinom i nije isključeno da ga želi zauzeti na silu. Letovi kineskih lovaca u tjesnacu su taktike za koje se smatra da su osmišljene kako bi zastrašile Tajvan i iscrpile njegovu vojsku prisiljavanjem na stalne odgovore.

Tajvan, koji je samoupravna demokracija s otvorenim izborima i slobodnim tiskom, tvrdi da je suverena nacija. Kao odgovor na prijetnje Pekinga, jača svoju vojsku uz pomoć i kupnju oružja od SAD-a, ali se suočava s izazovima. Ranije ovog mjeseca obustavila je borbenu obuku za svoju flotu F-16 nakon što se nedavno nadograđeni model aviona srušio u more, vjerojatno usmrtivši pilota čije tijelo nije pronađeno.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.