Potvrđena još jedna autohtona mljetska sorta vinove loze

Foto: Pixabay/Ilustracija

MLJET – Nakon mrkuše i kuljenače, Mljećani se mogu pohvaliti s još jednom potvrđenom autohtonom sortom vinove loze. Njezino ime je – Diliper.

Stolno grožđe Diliper karakteriziraju veliki grozdovi ukusnih mesnatih bobica zlatno-zelene boje. Najčešće je uzgajan na odrinama ispred starih mljetskih kuća, a vijek mu je često prelazio i prosječni ljudski životni vijek, ističu stručnjaci.

Ovo je, inače, treća autohtona sorta otkrivena na Odisejevom otoku, zahvaljujući suradnji koja je prije četiri godine uspostavljena između Nacionalnog parka Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Cilj te suradnje je, između ostalog, očuvati tradicionalnu otočku poljoprivredu kao i tradicijske vrijednosti općenito pa Nacionalni park Mljet već nekoliko godina subvencionira uzgoj maslina i vinove loze na otoku.

Javna ustanova “Nacionalni park” Mljet isplaćuje poljoprivrednicima trostruko veći iznos subvencije po trsu za uzgoj jedne od tri autohtone sorte, u odnosu na uobičajene sorte vinove loze. Iz NP Mljet su priopćili kako su u prošloj godini isplatili nešto više od 100 000 kuna subvencija za uzgoj autohtonih sorti.

Veseli ih, kažu, što svake godine raste interes za uzgojem mljetskih sorti vinove loze jer to pokazuje pozitivan trend u obnovi nekad zapuštenih poljoprivrednih površina.

J.K.