1 min. čitanja

POZOR! Ako u moru uočite ovu ribu javite se Institutu za oceanografiju i ribarstvo

POZOR! Ako u moru uočite ovu ribu javite se Institutu za oceanografiju i ribarstvo
Foto: Mekousna pastrva – lokacija Pelješac/Teo Juričić/Facebook

SPLIT – Institut za oceanografiju i ribarstvo moli građane za pomoć. Rade istraživanje o porijeklu morskih pastrva u hrvatskim morskim vodama pa bi im svaka informacija, fotografija ili uzorak ribe uočene u moru, a koja odgovara tom opisu, dobro došla.

Za razliku od potočne pastrve (Salmo trutta) koja cijeli život provede u slatkoj vodi, forma popularno nazvana „morska pastrva“ dio života provodi u morskoj vodi. Takva forma poznata je na Atlantiku dok u Mediteranu nikada nije službeno potvrđena, poručuju iz Instituta.

Slavni hrvatski ihtiolog Juraj Kolombatović još davne 1885. godine nazvao je ovu vrstu jadranska pastrva (Trutta adriatica). Od tada je poznato kako se ona zna pojaviti na cijeloj našoj obali, ali vrlo rijetko, odnosno gotovo je nemoguće ciljano otići na neku lokaciju kako bi se pronašla pastrva u moru.

Iz Instituta podsjećaju da u rijekama jadranskog sliva postoje autohtone jedinke, ali i pastrve uvezene iz rijeka atlantskog sliva i dunavskih pritoka. Za pastrve koje su ulovljene s talijanske strane pokazalo se nakon molekularne analize da im je porijeklo atlantsko.

Znanstvenici stoga trebaju vašu pomoć. U potrazi su za morskim pastrvama s hrvatske strane Jadrana pa stoga mole sve koji ubuduće u moru uoče ili ulove pastrvu da ih o tome obavijeste putem emaila tutman@izor.hr ili preko Facebook ili Instagram profila. Osim fotografije primjerka, dobro će im doći i uzorak peraje za molekularnu analizu. Taj komadić moguće je, kažu, držati u zamrzivaču nekoliko tjedana prije nego dođe u Institut na obradu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.