2 min. čitanja

TRAGIČNO PUTOVANJE U pokušaju da prevesla Atlantik poginuo 75-godišnji francuski avanturist

TRAGIČNO PUTOVANJE U pokušaju da prevesla Atlantik poginuo 75-godišnji francuski avanturist
Foto: Facebook

Tri tjedna nakon što se otisnuo u novu avanturu preko Atlantika, 75-godišnji francuski avanturist Jean-Jacques Savin pronađen je mrtav u kabini svog čamca.

Portugalska obalna straža uočila je u noći s četvrtka na petak dvije signalne rakete ispaljene u blizini Azora. Na mjesto događaja odmah su preusmjereni trgovački brodovi koji su plovili na obližnjoj ruti te jedan brod portugalske ratne mornarice. Po dolasku na lokaciju uočen je Savinov prevrnuti čamac, nažalost, i njegovo beživotno tijelo unutar plovila.

Foto: Facebook

– 24 sata bili smo u stanju velike tjeskobe. Nadali smo se tračku nade, pa čak i dobrim vijestima. Nažalost, ovoga puta ocean je bio jači od našeg prijatelja koji je toliko volio jedrenje i more – stoji u priopćenju koje je objavljeno na njegovoj Facebook stranici.

Što je dovelo do tragedije još se ne zna. Vremešni avanturist Jean-Jacques Savin krenuo je na svoje posljednje putovanje 2. siječnja iz južnoj Portugala. Plan je bio doći do Azora i od tamo se otisnuti preko Velike bare.

Savin je o svakoj etapi putovanja informirao svoje pratitelje na Facebook stranici. Šestog dana putovanja napisao je kako su ga uhvatili snažni valovi zbog čega se osjećao kao da je na toboganu. Nekoliko dana nakon toga objavio je kako je prešao 163 milje i da putovanje teče prilično dobro.

Foto: Ruta Savinovog putovanja/Facebook

Posljednji zapis na Facebooku objavio je 19. siječnja.

– Već neko vrijeme imam probleme sa solarnim kolektorom (koji je potreban za desalinizaciju vode) koji je prestao raditi pa sam prisiljen koristiti ručni desalinizator koji mi oduzima dosta energije. No budite uvjereni, nisam u opasnosti. Sada sam na putu za Azore, idem u luku arhipelaga Ponta Delgada u čijoj blizini se nalazi prekrasna luka s aerodromom. Tamo je sve što mi treba – napisao je Savin zaključivši kako neće odustati od ovog putovanja.

Savin se otisnuo u samostalnu avanturu preko Atlantika 2 tjedna prije svog 75. rođendana, kojeg je proslavio sam na čamcu. Bio je bivši vojni padobranac, pilot i čuvar parka u Africi, a do svoje 71. godine čak je 4 puta plovio sam preko Atlantika.

Foto: NOAA Ship Ronald H. Brown/Facebook

Svjetski je postao poznat 2018. godine kada je prešao Atlantik u narančastoj kapsuli u obliku bačve koju je sam napravio. To putovanje, koje je završio u 127 dana, opisao je kao potpunu slobodu.

Podsjetimo, u sličnu avanturu sredinom siječnja upustio se i 61-godišnji Škot Martin Cruickshank iz Velike Gorice, o čemu više možete pročitati u članku niže.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Velikogorički Škot kreće na opasnu avanturu preko Atlantika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.