VIDEO Nakon više od 50 godina snijeg ponovno zabijelio južne grčke otoke

Foto: Screenshot/Twitter

Kada su se mještani otoka Mikonosa probudili jučer ujutro ostali su iznenađeni prizorom kojeg pamte samo rijetki stanovnici ovog popularnog grčkog otoka zabave. Snijeg je zabijelio ne samo Mikonos već sve otoke skupine Cikladi. 

Snijeg je na području Ciklada u Egejskom moru, gdje vlada tipična mediteranska klima, zadnji put pao prije nekoliko desetljeća. Društvenim mrežama proširile su se fotografije i video snimke snježnog pokrivača koji nije zabijelio samo Mikonos, već cjelokupnu otočnu skupinu Ciklada. Neki od korisnika Twittera tvrde da nikada u svom životu nisu vidjeli snijeg na Mikonosu.

 

Cijela Grčka pogođena je lošim vremenom, sa snježnim padalinama, jakim vjetrom i vrlo niskim temperaturama koje je donijela ciklona Elpis. Lokalni meteorolozi predviđaju nastavak snježnih oborina gotovo posvuda – uključujući i južni otok Kretu.

Grčka meteorološka služba objavila je upozorenje na opasne vremenske uvjete – niske temperature, snažan ledeni vjetar i poledicu. Ovakvi uvjeti očekuju se do srijede, a sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, Grcima ovakvi neobični vremenski uvjeti na južnim otocima u Egejskom moru ne predstavljaju problem, već veselje.

 

Hladna fronta stigla je i na južni Jadran, a za područja Dubrovačko- neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije izdano je upozorenje na opasne vremenske uvjete zbog niskih temperatura i jake bure.

 

K.B.

 

PROČITAJTE JOŠ:

STIŽE HLADNI VAL Izdano posebno upozorenje, najgore na dubrovačkom i splitskom području!