4 min. čitanja

AFERA JANAF Petorica za namještanje natječaja primili mito od 5,4 milijuna kuna

AFERA JANAF Petorica za namještanje natječaja primili mito od 5,4 milijuna kuna
Foto: Janaf

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad petoricom hrvatskih državljana (1960., 1969., 1976., 1961. i 1968.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela davanja mita, primanja mita, nezakonitog pogodovanja te pomaganja i poticanja u nezakonitom pogodovanju.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su osumnjičeni, koji su već ranije prijavljivani, počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije, a u vrijeme počinjenja kaznenih djela nalazili su se u svojstvu:

  • prvoosumnjičeni (1960.) – osnivača i stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva;
  • drugoosumnjičeni (1969.) – predsjednika Uprave jednog trgovačkog društva,
  • trećeosumnjičeni (1976.) – direktora sektora nadležnog za sigurnost u trgovačkom društvu,
  • četvrtoosumnjičeni (1961.) – direktora sektora transporta sirovine u trgovačkom društvu,
  • petoosumnjičeni (1968.) – osnivača i odgovorne osobe trgovačkog društva.

Postoji osnovana sumnja u namještanje natječaja naručitelja, odnosno trgovačkog društva u kojem se drugoosumnjičeni nalazio u svojstvu predsjednika Uprave, a treće- i četvrtoosumnjičeni kao direktori sektora, u razdoblju od srpnja 2019. do rujna 2020. godine, prilagođavanjem natječajne dokumentacije trgovačkom društvu kojem je osnivač i stvarni voditelj poslovanja prvoosumnjičeni čime je njegovom trgovačkom društvu, i njegovim poslovnim partnerima, među kojima i petoosumnjičenom i njegovom trgovačkom društvu, osigurana prednost u procesima nabave za izbor izvođača radova vrijednh 64.465.191,50 kuna. Pri tome je prvoosumnjičeni dao mito drugo-, treće- i četvrtoosumnjičenom da unutar i izvan granica svoje ovlasti obave drugu radnju koju ne bi smjeli obaviti čime su ostvarili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od  7.350.000,00 kuna.

Također je utvrđeno da je petoosumnjičeni potaknuo četvrtoosumnjičenog da kao odgovorna osoba pogoduje jednom od gospodarskih subjekata prilagođavanjem javne nabave te je na taj način trgovačkom društvu kojem je petoosumnjičeni osnivač i odgovorna osoba dodijeljena nabava IT usluga vrijednosti 5.860.000,00 kuna, a kojih je investitor trgovačko društvo u kojem se četvrtoosumnjičeni nalazio u svojstvu direktora sektora nadležnog za transport.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, izvijestio je MUP.

O pročitenju istrage oglasio se i USKOK

O svemu se oglasio i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage od 17. rujna 2020. godine, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o proširenju istrage protiv pet okrivljenika (1960., 1969., 1976., 1961., 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja i primanja mita, nezakonitog pogodovanja te pomaganja u nezakonitom pogodovanju i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od srpnja 2019. do 17. rujna 2020. u Zagrebu, I. okr. kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, u nakani da u Plan investicija trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (JANAF) osigura uvrštavanje točno određenih i financijski isplativih poslova za koje je bio zainteresiran, a zatim u postupcima nabave JANAF-a osigura i pobjedu te ugovaranje tih poslova sa svojim društvom, s II. okr. predsjednikom uprave JANAF-a, te III. okr. direktorom Sektora sigurnosti i zaštite i IV. okr. direktorom Sektora transporta nafte u JANAF-u, dogovorio da će, u zamjenu za novčanu nagradu koju će im periodički isplaćivati u gotovini, poduzimati sve radnje za koje su ovlašteni Statutom i Pravilnikom JANAF-a, ali i sve druge potrebne radnje kako bi osigurali da se u Plan investicija JANAF-a najprije uvrste upravo oni poslovi za koje je I. okr. bio zainteresiran, a zatim i da se pokrenu postupci nabave, te da se u njima prilagođavanjem tehničkih specifikacija osigura prednost te status jedinog ili najpovoljnijeg ponuditelja društvu od I. okr., a time i sigurno dobivanje ciljanih poslova tom društvu i njegovim partnerima.

Sukladno postignutom dogovoru, I. okr. je u više navrata II. okr. predao najmanje 6.200.000,00 kuna u gotovini, III. okr. najmanje 550.000,00 kuna u gotovini, a IV. okr. najmanje 600.000,00 kuna u gotovini, dok su II., III. i IV. okr. poduzimali sve daljnje potrebne radnje kako bi u postupcima nabave osigurali društvu dobivanje poslova za koje je I. okr. iskazao interes. Na opisani način, prilagođavanjem natječajne dokumentacije je društvu od I. okr. i njegovim poslovnim partnerima, među kojima i V. okr. i njegovom trgovačkom društvu, osigurana prednost u procesima nabave vrijednima 64.465.191,50 kuna, dok su II., III. i IV. okr. ostvarili nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 7.350.000,00 kuna.

Nadalje, u razdoblju od početka kolovoza 2018. do kraja srpnja 2019. godine u Zagrebu, IV. okr. je, kao direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u, na traženje i u dogovoru s V. okr., odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, da tom društvu osigura prednost u nabavama IT usluga kojih je investitor JANAF, u cilju realizacije dogovorenog prepuštao V. okr. da sačinjava tehničke opise predmetnih IT usluga te da određuje dokaze tehničke i stručne sposobnosti potrebne za sudjelovanje u postupcima nabave.

Tako je društvo u kojem je V. okr. bio odgovorna osoba redovito bilo jedini ponuditelj u postupcima nabave pokrenutima na temelju dokumentacije koju je V. okr. uskladio s mogućnostima i referencama tog društva, pa su društvu dodijeljene i sve dogovorene nabave IT usluga u vrijednosti od 5.860.000,00 kuna, priopćio je USKOK.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika u aferi JANAF
SLUČAJ JANAF Zbog sumnje u gospodarski kriminalitet PNUSKOK kazneno prijavio 13 osoba
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.