3 min. čitanja

BUTKOVIĆ U SOLINU Kreće rekonstrukcija drugog najprometnijeg križanja u Hrvatskoj

BUTKOVIĆ U SOLINU Kreće rekonstrukcija drugog najprometnijeg križanja u Hrvatskoj
Foto: MMPI

SOLIN – Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak, 24. siječnja, sudjelovao je u Solinu na uvođenju izvođača u posao na projektu rekonstrukcije raskrižja “Širina”. Riječ je o jednom od najprometnijih križanja u Hrvatskoj, a nalazi se na državnoj cesti DC8 na pravcu iz Kaštela prema Splitu u gradu Solinu.

– Nakon realizacije radova na Istočnoj rampi, u izvođenju su radovi na Zapadnoj rampi koje ćemo kasnije obići, a danas je uvođenje u posao izvođača radova i na ovom dijelu Širine, projektu koji je vrijedan oko 140 milijuna kuna bez PDV-a – rekao je Oleg Butković novinarima i pojasnio kako je tome prethodilo dobivanje građevinske dozvole i potpisivanje Ugovora s izvođačima radova prošle godine.

Foto: MMPI

– S tim će se projektom u tri koraka završiti bitno prometno rješavanje i smanjenje gužvi koje su bile prisutne na ovom ulasku u Split, na raskrižju koje je po frekvenciji jedno od najprometnijih u cijeloj Republici Hrvatskoj – zaključio je ministar.

Naime, križanje DC8 s rijekom Jadro koju prelazi s dva mosta (Stari i Novi Jadro) formirano je u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća, a zbog čega već dugi niz godina zahtjeva temeljitu rekonstrukciju, osobito zbog činjenice da predstavlja drugo najprometnije križanje u Hrvatskoj. Preko ovog križanja prolazi gotovo cjelokupni promet iz pravca Kaštela prema Splitu i obratno te promet iz smjera Klisa prema Splitu, kao i lokalni gradski promet.

Foto: MMPI

Ministar Butković je izrazio zadovoljstvo i zahvalio Hrvatskim cestama koje uspješno ugovaraju i provode projekte koji su bitni za Grad Split te se osvrnuo i na dinamiku projekta Novog ulaza u Split.

– Za petnaest do dvadeset dana potpisat ćemo ugovor i za pristupnu cestu koja ide na novi ulaz u Grad Split – rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture dodavši da je izabran izvoditelj radova za tu dionicu.

– Nakon toga, budući znate da je za tunel Kozjak, za spoj na D8, raspisan natječaj, sredinom ožujka je otvaranje ponuda tako da ćemo vrlo brzo i vjerujem, do početka turističke sezone, imati izabranog izvođača za taj ključan, još jedan infrastrukturni, prometni projekt za Grad Split – zaključio je Butković.

Foto: MMPI

Uz ministra mora, prometa i infrastrukture uvođenju izvođača u posao prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji su zajedno s ministrom, obišli i radove na “Zapadnoj rampi”. Raskrižje Ulice Zbora narodne garde (D8) i Ulice Domovinskog rata (D433) jedno je od kritičnih prometnih lokacija na području Splita, a poboljšanje prometnog stanja na ovom raskrižju riješit će se izgradnjom rampe, odnosno, preusmjeravanjem vozila koja se kreću od sjevera prema jugu na gornji denivelirani kolnik D8. Izvođač radova uveden je u posao u rujnu prošle godine te je već i izgradnja privremene rampe, u režimu privremene regulacije prometa, u praksi pokazala značajno prometno poboljšanje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.