3 min. čitanja

Istarska uljara lansirala cocktail na bazi maslinovog ulja

Istarska uljara lansirala cocktail na bazi maslinovog ulja
Foto: Promo

VODNJAN – EWOO WORLD RANKING 2021. ponovo je proglasio STANCIJU ST. ANTONIO d.o.o. najnagrađivanijim gospodarstvom za maslinova ulja u Hrvatskoj, te su ove godine osvojili nagradu i za najnagrađivanije maslinovo ulje u Hrvatskoj.

Tim povodom predstavljen je Cocktail San Antonio kojemu je jedan od sastojaka i ekstradjevičansko maslinovo ulje, a kreiran je specijalno za ovu prigodu. U uljari San Antonio u Vodnjanu  proizvode se najviše rangirana ulja, a samo u prošloj godini okrunjena su mnoštvom nagrada na svjetskoj razini.

Njihov cocktail s okusom ekstradjevičanskog maslinovog ulja iskorak je u nešto potpuno drugačije. Na ideju su došli sasvim slučajno kada su se direktor uljare San Antonio, Marijan Marjanović i profesionalni barmen Davor Kaić upoznali na tečaju za sommeliere maslinovih ulja u Vodnjanu, no krenimo redom.

Davor Kaić radi u turističkom sektoru kao profesionalni barmen već 20 godina. Završio je vodeću školu za barmene „EBS ROMA“ u Rimu, te je svoju karijeru započeo u hotelu Esplanade u Zagrebu. Kasnije je karijeru nastavio u Hotelu San Canzian, nedaleko od Buja. Upravo tamo se zaljubio u Istru i odlučio ostati, te iskoristiti prilike koje Istra pruža. Davor je svoju karijeru tako nastavio u hotelu Monte Mulini u Rovinju, gdje je i trenutno zaposlen. Odlučio se iskušati u nečem novom te je upisao tečaj za sommeliera maslinovih ulja u Vodnjanu gdje je upoznao direktora uspješne vodnjanske uljare San Antonio.

Foto: Promo

– Kako smo oboje pohađali tečaj, spojila nas je ljubav prema maslinovom ulju! Ta nas je ljubav potaknula na međusobnu kreativnost i nadogradnju vlastitih iskustava. Htjeli smo spojiti maslinovo ulje u jednu drukčiju priču, na posebniji način,  a rezultat je ideja po kojoj smo napravili ovaj poseban cocktail. Razmišljanja su išla u tom smjeru da cocktail bude napravljen na bazi maslinovog ulja, a da se okusi i miris maslinovog ulja ne izgubi – poručio nam je Davor Kaić.

Cocktail je bazično rađen na jednostavnim sastojcima, dok je izrada i  postupak pripreme dosta kompleksan i zahtjevan. U cocktailu je korišteno maslinovo ulje sorte Leccino koje je izuzetno svježeg i aromatičnog okusa. Miriše na sam plod masline i pokošenu travu, umjerene je gorčine i pikantnosti, a samo ulje daje lijep karakter cocktailu koji je sukladno i prilici dobio naziv San Antonio!

Foto: Promo

Ovim cocktailom nazdravili smo u Puli u Caffe baru Dvojka i imali smo ga prilike prvi degustirati te upitati Marjanovića, po čemu su to najbolji?

– Najbolji smo jer smo osvojili najviše bodova na inozemnim natjecanjima koja sudjeluju u EWOOWR. Na pet različitih natjecanja osvojili smo 27 nagrada, ili ukupno 765.25 bodova. Ulje s najviše bodova, ISTARSKA BJELICA također je naše na što smo iznimno ponosni – istaknuo je Marijan Marjanović direktor ove uspješne uljare.

Ova klasifikacija dio je Svjetske rang liste Svjetske udruge novinara i pisaca. Svjetska ljestvica EWOO neprofitna je ljestvica stvorena kako bi potrošačima promovirala najnagrađivaniji EWOO u svijetu. Nagrađuje ulja koja su sudjelovala u svijetu na bilo kojem natjecanju održanom tijekom 2021. godine za koje smatra da je na međunarodnoj razini. Svake godine objavljuje se popis rangiranih.

– Naš neprestani rad i usavršavanje, vrhunska tehnologija i personalizirani pristup svakom maslinaru dali su ove godine posebno vrhunske rezultate. I kad nam se 2021. bližila kraju i kada smo mislili da je sve napravljeno, posloženo i da nas više ništa neće iznenaditi desila se još jedna u nizu super pozitivnih stvari kao rezultat neprekinutog rada- zaključio je Marjanović.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.