3 min. čitanja

NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih

NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih
Foto: Američki marinci / Twitter

Pilot američkog vojnog zrakoplova F-35 katapultirao se dok se njegov mlažnjak srušio na palubu nosača zrakoplova USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru, ozlijedivši sedam osoba, objavila je američka pacifička flota u priopćenju u ponedjeljak.

Pilot je obavljao rutinske letove kad se dogodila nesreća. Sigurno se katapultirao i izvukao ga je vojni helikopter, priopćila je Pacifička flota. Pilot je u stabilnom stanju.

Foto: Američki marinci / Twitter / Ilustracija

Još šestero je ozlijeđeno na palubi nosača. Trojica su zahtijevala evakuaciju u medicinsku ustanovu u Manili na Filipinima, gdje su u stabilnom stanju. Ostala trojica mornara liječeni su na nosaču i pušteni su, javlja CNN.

Istražuje se uzrok onoga što je u izjavi nazvano “nesrećom u letu”.

Glasnogovornik 7. flote mornarice u Japanu, poručnik Mark Langford, rekao je u utorak da je udar na pilotsku palubu Vinsona bio “površan” i da su ratni brod i njegovi zrakoplovi nastavili s normalnim radom.

Ovo je prva takva nesreća jednomotornog lovca F-35C, posebno dizajniranog za operacije s nosača zrakoplova.

F-35A, kojim upravlja američko zrakoplovstvo, polijeće i slijeće na konvencionalne uzletno-sletne staze, a F-35B, verzija za američke marince, je zrakoplov s vertikalnim slijetanjem s kratkim uzlijetanjem koji može djelovati s amfibijskih jurišnih brodova.

Verzijama F-35 također lete američki saveznici i partneri, uključujući Japan, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Italiju, Norvešku, Nizozemsku i Izrael, dok više zemalja ima narudžbe za ovaj mlažnjak.

Nesreća u Južnom kineskom moru koja se dogodila u ponedjeljak bila je druga za model F-35 ove godine. Naime, 4. siječnja pilot južnokorejskog F-35 izveo je hitno slijetanje u zračnoj bazi nakon što mu se stajni trap pokvario zbog elektroničkih problema, objavile su južnokorejske zračne snage.

Prethodnih godina, F-35 su bili uključeni u najmanje osam drugih incidenata, prema evidenciji koju vodi web stranica F-16.net.

Podsjetimo, prošlog studenog, britanski F-35B srušio se u Sredozemno more s britanskog nosača zrakoplova HMS Queen Elizabeth. Pilot se sigurno katapultirao.

U svibnju 2020., pilot se sigurno katapultirao kada se F-35 američkog ratnog zrakoplovstva srušio pri slijetanju u zračnu bazu Eglin na Floridi. Zračne snage pripisali su nesreću raznim čimbenicima koji su uključivali pilota i sustave zrakoplova.

U travnju 2019. japanski F-35 srušio se u Tihi ocean u blizini sjevernog Japana, pri čemu je poginuo njegov pilot. Japanska vojska je za tu nesreću okrivila prostornu dezorijentaciju , “situaciju u kojoj pilot ne može točno osjetiti položaj, stav, visinu ili kretanje zrakoplova”, prema časopisu Military Medicine.

Kada se dogodila posljednja nesreća, Carl Vinson i njegova pratnja djelovali su u Južnom kineskom moru zajedno s USS Abraham Lincoln Strike Group u operacijama s dva nosača koje su započele u nedjelju, o čemu smo pisali OVDJE.

Južno kinesko more od 1,3 milijuna četvornih milja bilo je mjesto čestih pomorskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina jer je Kina potvrdila svoja prava na gotovo cijelo područje izgradnjom i militarizacijom na umjetnim otocima i grebenima. Američka vojska pak želi utvrditi svoje pravo da slobodno djeluje u međunarodnim vodama.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PROCURILA SNIMKA Trenutak kada se britanski lovac F35 srušio u Sredozemno more prilikom polijetanja s nosača
Pojavila se fotografija oštećenog britanskog lovca koji se srušio u more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.