2 min. čitanja

PROJEKT ARHIPELAGOS Devastirana vojarna na otoku Molatu postaje sveučilišni centar

PROJEKT ARHIPELAGOS Devastirana vojarna na otoku Molatu postaje sveučilišni centar
Foto: Youtube / Screenshot

MOLAT/ZADAR – Među tri velika infrastruktura projekta koje Sveučilište u Zadru planira pokrenuti ove godine, na red je došao i sveučilišni centar na otoku Molatu, za čije će se potrebe obnoviti i dograditi nekadašnja vojarna u uvali Lučina. Zahtjev za građevinskom dozvolom predan je i čeka potvrdu, a trenutno se radi na pitanju financiranja koje će biti pokriveno europskim sredstvima.

– Bio je to poprilično dugotrajan i opsežan postupak, ali sve pripremne radnje su odrađene. Sveučilište je uknjiženo kao vlasnik, riješeno je i omeđivanje u odnosu na pomorsko dobro, a sada nam predstoji potraga za izvorom financiranja. Prema svemu sudeći, to će biti ITU mehanizam za urbano područje Zadra za koji ovaj projekt može konkurirati u novom programskom razdoblju od 2022. do 2027. godine jer otok Molat administrativno pripada Gradu Zadru – kazao je za Zadarski.hr prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta.

Nakon što je nekoliko godina potrošeno na birokraciju i rješavanje prostorno-planske dokumentacije, ovo je prvi veliki korak prema realizaciji projekta Arhipelogos koji je pokrenut još 2009. godine s idejom da se devastiranim i zapuštenim objektima bivše JNA na zadarskim otocima udahne novi život kao sveučilišnim prostorima. Voditelj tog projekta je upravo Faričić.

A zgrada na Molatu, koja se nalazi u glavnom otočnom portu, uza samo more, idealan je primjer te priče. Atraktivna nekretnina u gustoj borovoj šumi već tri desetljeća, od odlaska JNA s otoka, stoji napuštena i zapuštena. S vremenom je devastirana i pretvorena u ruglo za koje je najmanji interes pokazivao vlasnik- Republika Hrvatska. Sličnu, gotovo istu sudbinu doživjeli su i drugi vojni objekti na zadarskim otocima koji ni danas nisu privedeni svrsi, a još uvijek su u državnom vlasništvu tako da nitko drugi s njima ne može raspolagati.

Projekt Arhipelogos prvi je pokrenuo to pitanje s mrtve točke, želeći spojiti zadarski arhipelag i znanost i to dislokacijom sveučilišnih aktivnosti na otoke. Bila bi to dobitna situacija za svih jer bi lokalna zajednica ovog, sve slabije naseljenog otoka, dobila novi životni impuls s prisutnošću studenata i znanstvenika. U budućem sveučilišnom kampusu na Molatu, naime, Sveučilište planira izvoditi redovitu i terensku nastavu, znanstvena istraživanja, održavanje znanstvenih skupova, ljetnih škola i doktorskih radionica te niz drugih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti za studente, ali i za otočane.

Nakon niza birokratskih zavrzlama, lani u travnju, na Sveučilište je i službeno preneseno vlasništvo nad zemljištem površine 2.222 metara četvornih, koje je vrijedno oko 4,2 milijuna kuna. U tom ugovoru Sveučilište se obvezuje da će u roku od pet godina nekretninu privesti svrsi te državi dostaviti izvršne i uporabne dozvole i drugu dokumentaciju, ali se rok može produžiti uslijed pravno utemeljenog i obrazloženog zahtjeva. Sada, kad su riješene sve birokratske zavrzlame oko projekta, konačno može početi i njegova realizacija.

Ana Vučetić Škrbić

PROČITAJTE JOŠ:

Sveučilište u Zadru od nekadašnje vojarne na Molatu radi mali znanstveno-istraživački centar
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.