Rusija kod Irske namjerava raditi pomorske vježbe – Irci poručili: “Niste dobrodošli!”

Foto: Youtube/Screenshot

Planirane ruske pomorske vježbe unutar Irske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) “nisu dobrodošle” ili “trenutačno tražene”, rekao je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, dok napetosti između Rusije i Zapada i dalje tinjaju zbog straha da Moskva planira invaziju na Ukrajinu. Istodobno, je rekao da njegova zemlja nema moć vježbe i zaustaviti.

Ruske pomorske vježbe trebale bi se održati početkom veljače, otprilike 130 Nm od jugozapadne obale Irske, rekao je Simon Coveney u priopćenju kasno u nedjelju. To je područje u međunarodnim vodama, ali je također dio ekskluzivne gospodarske zone Irske

Simon Coveney, koji je ujedno ministar vanjskih poslova i ministar obrane, rekao je novinarima u Bruxellesu da je irska vlada primila obavijest od Rusije o planiranim vojnim vježbama. Irska, međutim, ima dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i nije dio vojnog saveza NATO-a.

Također je unutar irskog zračnog prostora, a letovi će se morati preusmjeriti kako bi se izbjeglo to područje.

Ekskluzivna ekonomska zona razlikuje se od teritorijalnih ili suverenih voda, a odnosi se na područje u kojem država ima posebna prava na eksploataciju oceanskih resursa. Ali tamo se mogu izvoditi pomorske vježbe stranih sila.

– Nemamo moć spriječiti da se to dogodi, ali svakako sam jasno dao do znanja ruskom veleposlaniku u Irskoj da nisu dobrodošli izvoditi ovakve vježbe – rekao je Coveney.

Usred napetosti oko Ukrajine, Rusija je najavila da će organizirati vojne vježbe sa svim svojim flotama diljem svijeta, uključujući Atlantski ocean.

Područje – uz zapadnu obalu Europe – udaljeno je od bilo koje od stalnih ruskih pomorskih baza, a također je u blizini nekoliko kritičnih transatlantskih podatkovnih kabela, za koje su stručnjaci za obranu upozorili da bi Rusija mogla predstavljati rizik.

D.G.