2 min. čitanja

ZNANSTVENICI OTKRILI Zelena led svjetla mogu spasiti morske pse i kornjače od ribarskih mreža

ZNANSTVENICI OTKRILI Zelena led svjetla mogu spasiti morske pse i kornjače od ribarskih mreža
Foto: Jesse Senko / Facebook

Za glavatu želvu ili neku drugu zaštićenu vrstu koju ribari ne žele u svojim alatima, zapetljanje u mrežu često znači smrt. Sada novo istraživanje daje nadu: pokazuje da postavljanje zelenih svjetlećih led dioda na ribarske mreže značajno smanjuje ulov neciljanih životinja, kao što su morski psi i lignje, bez utjecaja na kvalitetu i količinu željene ribe kao što su škarpina i romb.

– Ovo je izvrsna studija koja pokazuje smanjenje prilova više vrsta i nema negativan utjecaj na krajnji rezultat – kaže za časopis Science ekologinja očuvanja mora na Državnom sveučilištu San Diego, Rebecca Lewison.

Foto: Jesse Senko / Facebook

Mnogi obalni ribari koriste pridnene mreže stajaćice, koje vise u moru poput lančane ograde, kako bi uhvatili svoj ulov. Mreže – koje mogu plutati satima ili danima – ne prave razliku između poželjnih i nepoželjnih vrsta, koje se često bacaju u more sa smrtonosnim ozljedama. Ovaj “usputni ulov” značajno pridonosi globalnom opadanju vrsta uključujući dupine i morske kornjače, te usporava svakodnevne aktivnosti ribara.

Morski ekolog američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu John Wang i njegovi kolege osmislili su osvijetljene mreže kako bi se pozabavili usputnim ulovom kornjača. Kornjače su posebno dobre u uočavanju zelenog svjetla, a kada su istraživači 2016. otkrili da osvijetljene mreže smanjuju prilov kornjača za 64 posto , mislili su da bi i druge morske životinje mogle vidjeti istu korist.

– Tim se udružio s malim ribarima u vodama uz obalu Baja California u Meksiku zbog tamošnjih brojnih kornjača i drugih velikih morskih životinja – kaže Jesse Senko, ekolog za zaštitu prirode na Sveučilištu Arizona i vodeći autor novog rada. Znanstvenici su postavili 28 pari mreža; jedna mreža u svakom paru bila je pričvršćena LED svjetlima u rasponima od 10 metara. Zatim su znanstvenici izvagali i identificirali svako stvorenje koje je uhvaćeno u zamku preko noći.

Osvijetljene mreže donijele su 63% manje neželjenog prilova, uključujući 51% manje kornjača i 81% manje lignji, nego neosvijetljene mreže, izvještavaju znanstvenici u časopisu Current Biology.

Najbolji rezultat, kaže Lewison, bio je u skupini morskih životinja koja uključuje morske pse i raže. U Kalifornijskom zaljevu usputni ulov morskih pasa je “veliki problem”. U novoj studiji pao je za nevjerojatnih 95%.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.