Crna Gora se uskoro pridružuje Europskoj organizaciji morskih luka

Foto: Pixabay

Crna Gora će se uskoro pridružiti Europskoj organizaciji morskih luka (ESPO) i krenuti s konkretnim aktivnostima, rekla je Tanja Janović, glavna ravnateljica Uprave za pomorski promet i unutarnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih ulaganja (MKI).

MKI je priopćio da su državni tajnik MKI Zoran Radunović i Janović danas održali online sastanak s glavnom tajnicom ESPO-a Isabel Riqubost povodom podnošenja zahtjeva za članstvo Crne Gore u ovoj europskoj instituciji, piše Bokanews.

– Podsjećamo da se izaslanstvo Ministarstva kapitalnih ulaganja susrelo s predstavnicima ESPO-a na konferenciji održanoj u Tirani u drugoj polovini 2021. godine, te se tom prilikom razgovaralo o mogućnostima suradnje Uprave za pomorstvo Crne Gore i radnih tijela ESPO-a – stoji u priopćenju MKI.

Iz tog Vladinog resora naveli su da je Ricbost prezentirao aktivnosti i radna tijela ESPO-a, kao i mogućnosti konkretne suradnje u različitim područjima.

– Razgovarano je i o narednim koracima koje Crna Gora treba poduzeti kako bi se provele procedure vezane za status naše zemlje kao promatrača u ovoj organizaciji – stoji u priopćenju ICI-ja.

Radunović je istaknuo važnost suradnje jer povjerenstva u okviru ESPO-a pružaju mogućnost tehničke ekspertize i savjeta u oblastima u kojima Crna Gora namjerava dalje voditi razvojnu politiku u oblasti pomorstva.

Janović je istaknula da nema prepreka za formaliziranje suradnje u narednom periodu te da će se Crna Gora uskoro pridružiti ESPO-u i krenuti u konkretne aktivnosti.

I.B.