1 min. čitanja

Navala migranata u SAD ne posustaje – Više od 190 Haićana spašeno s pretrpanog plovila

Navala migranata u SAD ne posustaje – Više od 190 Haićana spašeno s pretrpanog plovila
Foto: U.S. Coast Guard

Američka obalna straža presrela je u moru pokraj Bahama 10-ak metara dugo plovilo na kojem se nalazio 191 haićanski državljanin u pokušaju ilegalnog prelaska u SAD. Nije ovo prvo takvo presretanje pretrpanih plovila na potezu od Kariba do SAD-a, a broj onih koji žele pronaći bolji život u nekoj od američkih država svake godine sve je veći.

Patrolni čamac obalne straže bio je u uobičajenoj noćnoj patroli između Floride i Kariba kada je uočio manje teretno plovilo s masom promrzlih ljudi na njemu. Nakon što su dobili prsluke za spašavanje, migranti su prebačeni na brodove Obalne straže, gdje su dobili hranu, vodu i osnovnu medicinsku pomoć.

– Američka obalna straža stalno je prisutna u vodama oko Haitija, Dominikanske Republike, Kube, Portorika i Bahama, kako bi spriječila gubitak života na otvorenom moru – izjavio je poručnik David Steele, časnik za vezu obalne straže. Upozorava kako ovakva preopterećena plovila nemaju nikakvu sigurnosnu opremu niti su prilagođena za ovakva opasna morska putovanja.

SAD se posljednjih godina suočava sa sve većim priljevom migranata iz Srednje i Južne Amerike te s područja Kariba, koji na sve moguće načine pokušavaju ući u SAD. Najvećim dijelom riječ je o Haićanima koji ne vide nikakvu perspektivu u svojoj osiromašenoj državi, koja se još nije oporavila od velikog potresa od prije 10-ak godina, a neprestano je pogađaju novi.

Samo za usporedbu, Američka obalna straža je u 2017. godini spasila 419 haićanskih migranata, a tijekom prošle godine njih čak 1527. Pitanje je samo koliko je još takvih migranata izgubilo živote u Karipskom moru tražeći bolju život.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.