POVRATAK LUKSUZNOG VLAKA Orient Express dolazi u Split!

Foto: Pexels

Jedan od najpoznatijih i najluksuznijih vlakova, koji je mnogo puta poslužio kao mjesto radnje u brojnim književnim i filmskim djelima, od iduće će godine ponovno voziti europskim željeznicama. Vraća se Orient Express u nešto izmijenjenom izdanju, a jedna od njegovih postaja biti će i Grad Split. 

Orient Express je na svoje prvo putovanje krenuo 1883. godine s pariškog kolodvora Gare de Strasbourg prema gradu Varna u Bugarskoj, a šest godina nakon toga uvedena je linija Pariz – Istanbul. Od tada do 2007. godine kada je linija ukinuta, popularni vlak doživio je sve i svašta – od uvođenja dodatnih ruta, napada razbojnika, epidemije kolere do petodnevne snježne blokade u Turskoj. Upravo je ovo potonje inspiriralo Agathu Christie za pisanje romana “Ubojstvo u Orient Expressu”.

Foto: Orient Express

Vlak je tijekom svoje povijesti mijenjao rute, a najpoznatija je ona od Londona do Atene, odnosno od Pariza do Istanbula. Na toj ruti vlak je pristajao i u Zagrebu, gdje je 1925. godine izgrađen hotel Esplanade za smještaj putnika iz luksuznog vlaka.

Orient Express posljednji je put prošao kroz Zagreb netom prije početka Drugog svjetskog rata.

Foto: Orient Express

No popularni vlak uskoro kreće na novo putovanje, u nešto drugačijem izdanju i s drugačijom rutom. Orient Express La Dolce Vita trebao bi na prvo putovanje krenuti iduće godine, uključivat će čak 6 vlakova i nekoliko kultnih ruta.

Foto: Orient Express

Kako stoji na stranici Orient Expressa gosti će putovati u luksuzu kroz laganu turneju od sjeverne do južne Italije, kroz 14 regija i šire, uključujući 3 međunarodna odredišta od Rima do Pariza, Istanbula i Splita. Putnici će po dolasku u Rim moći spavati u hotelu Orient Express Minerva, koji bi trebao biti otvoren 2024. godine.

Foto: Orient Express

Bogata povijest najpoznatijeg vlaka na svijetu moći će se vidjeti i u unutranjem dizajnu, koji će biti spoj starog i novog luksuza kakav se oduvijek vezao uz Orient Express.

K.B.