2 min. čitanja

POVRATAK LUKSUZNOG VLAKA Orient Express dolazi u Split!

POVRATAK LUKSUZNOG VLAKA Orient Express dolazi u Split!
Foto: Pexels

Jedan od najpoznatijih i najluksuznijih vlakova, koji je mnogo puta poslužio kao mjesto radnje u brojnim književnim i filmskim djelima, od iduće će godine ponovno voziti europskim željeznicama. Vraća se Orient Express u nešto izmijenjenom izdanju, a jedna od njegovih postaja biti će i Grad Split.

Orient Express je na svoje prvo putovanje krenuo 1883. godine s pariškog kolodvora Gare de Strasbourg prema gradu Varna u Bugarskoj, a šest godina nakon toga uvedena je linija Pariz – Istanbul. Od tada do 2007. godine kada je linija ukinuta, popularni vlak doživio je sve i svašta – od uvođenja dodatnih ruta, napada razbojnika, epidemije kolere do petodnevne snježne blokade u Turskoj. Upravo je ovo potonje inspiriralo Agathu Christie za pisanje romana “Ubojstvo u Orient Expressu”.

Foto: Orient Express

Vlak je tijekom svoje povijesti mijenjao rute, a najpoznatija je ona od Londona do Atene, odnosno od Pariza do Istanbula. Na toj ruti vlak je pristajao i u Zagrebu, gdje je 1925. godine izgrađen hotel Esplanade za smještaj putnika iz luksuznog vlaka.

Orient Express posljednji je put prošao kroz Zagreb netom prije početka Drugog svjetskog rata.

Foto: Orient Express

No popularni vlak uskoro kreće na novo putovanje, u nešto drugačijem izdanju i s drugačijom rutom. Orient Express La Dolce Vita trebao bi na prvo putovanje krenuti iduće godine, uključivat će čak 6 vlakova i nekoliko kultnih ruta.

Foto: Orient Express

Kako stoji na stranici Orient Expressa gosti će putovati u luksuzu kroz laganu turneju od sjeverne do južne Italije, kroz 14 regija i šire, uključujući 3 međunarodna odredišta od Rima do Pariza, Istanbula i Splita. Putnici će po dolasku u Rim moći spavati u hotelu Orient Express Minerva, koji bi trebao biti otvoren 2024. godine.

Foto: Orient Express

Bogata povijest najpoznatijeg vlaka na svijetu moći će se vidjeti i u unutranjem dizajnu, koji će biti spoj starog i novog luksuza kakav se oduvijek vezao uz Orient Express.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.