2 min. čitanja

POMORSKA BAŠTINA KROZ NOVE TEHNOLOGIJE U noći muzeja virtualno zaronite do podmorskih lokaliteta

POMORSKA BAŠTINA KROZ NOVE TEHNOLOGIJE U noći muzeja virtualno zaronite do podmorskih lokaliteta
Foto: HPMS

SPLIT – Uoči večerašnje manifestacije Noći muzeja čije se ovogodišnje izdanje odvija pod nazivom „Između digitalnog i stvarnog“ u Hrvatskom pomorskom muzeju Split prigodno je predstavljen multimedijalni novitet povezan upravo s modernim pristupima publici.

Dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja te pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić su uz domaćina ravnatelja muzeja Ljubomira Radića govorili o ciljevima razvojnih projekata u turizmu te predstavili funkcionalnosti novog uređaja. Razvijen je kroz projekt „Prezentacija pomorske baštine kroz nove tehnologije“u suradnji muzeja i Splitsko-dalmatinske županije s ciljem atraktivnog promoviranja akvatorija županije kao jednog od povijesno najbogatijih podmorskih područja Mediterana.

Foto: HPMS

Riječ je o interaktivnom ekranu osjetljivom na dodir koji posjetiteljima omogućuje izvanredno iskustvo susreta s odabranim podvodnim lokalitetima i artefaktima pomorske baštine poput olupina brodova iz antike, ranog novog vijeka, slavne Viške bitke te obaju svjetskih ratova. Korisnicima svih uzrasta pruža se prilika da se uz pomoć privlačnog i intuitivnog uređaja upoznaju s ostacima aviona iz Drugog svjetskog rata, koji su na relativno velikim dubinama, ali i da vide ostatke antičke arhitekture koje skrivaju plićaci Kaštelanskog zaljeva te otoka Šolte i  Šćedra.

Autorski tekstovi o pomorskim arheološkim lokalitetima popraćeni su podvodnim fotografijama, video snimkama, ilustracijama i mini-dokumentarnim filmom o Viškoj bitci. Zahvaljujući pomorskim kartama s obiljem podataka posjetitelji različitih uzrasta mogu bolje upoznati geografiju Splitsko-dalmatinske županije, a kroz edukativne igre mogu provjeriti nova znanja te se natjecati s osobama u pratnji.

Foto: HPMS

Stručni koncept razvijali su djelatnici muzeja Petra Blažević i Ljubomir Radić u suradnji sa arheolozima Sašom Denegrijem i Silvom Kukoč, koji su zaslužni i za tekstualne sadržaje,  dok fotografije i video materijal te ilustracije potječu od vrsnih ronilaca, istraživača, snimatelja, arheologa i muzejskih institucija. To su Danijel Frka, Dražen Gorički, Ewelina Heil, Mariusz Milka, Piotr Stos, Tomislav Radica, Ivan Šuta, Eduard Visković i Saša Denegri.

Softverske aplikacije te sami uređaj producirala je hrvatska tvrtka za multimedijalna rješenja Pandopad d.o.o. iz Samobora. Već iz sjajnih reakcija prvih korsnika jasno je da će novi interaktivni sadržaj nesumnjivo doprinijeti boljem poznavanju i valorizaciji bogate podvodne baštine, a zahvaljujući dvojezičnosti biti će od koristi i turistima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.