1 min. čitanja

Utrka između Amerikanaca i Kineza – Tko će prvi do olupine naprednog američkog lovca koji je završio u Južnom kineskom moru

Utrka između Amerikanaca i Kineza – Tko će prvi do olupine naprednog američkog lovca koji je završio u Južnom kineskom moru
Foto: Screenshot/Twitter

Američka mornarica upregnula je sve svoje snage kako bi pronašla olupinu borbenog aviona F-35 koji je u ponedjeljak prilikom slijetanja na nosač aviona doživio nesreću i sletio s palube u more. Nije Amerikancima toliko do svog borbenog aviona koliko ih je strah da olupinu modernog lovca prije njih ne pronađu Kinezi.

Nesreća se dogodila početkom tjedna tijekom vježbe u Južnom kineskom moru. Napredni stealth lovac F-35 udario je u palubu nosača aviona, nakon što se njegov pilot katapultirao. Avion je završio u moru, a američka mornarica sada strahuje da Kina slučajno ne bi prva pronašla njihov super moderni borbeni avion. Nije, kažu, isključeno da će se u tome poslužiti svojim podmornicama.

Ovo je drugi put u tri mjeseca da američka mornarica traga za olupinom F-35-ice. U studenom prošle godine pomagali su Kraljevskoj mornarici koja je na sličan način izgubila lovca tipa F-35B STOVL, koji se srušio prilikom polijetanja s palube nosača HMS Queen Elizabeth. Pilot se sigurno katapultirao, a Kraljevska mornarica je zatražila pomoć SAD-a u izvlačenju zrakoplova s morskog ​​dna.

Američki dužnosnici su još 2014. godine izjavili u medijima kako su uvjereni da su kineske cyber snage 2007. godine špijunažom došle do tajnih podataka o F-35, što je rezultiralo poboljšanjima kineskog programa stealth borbenih aviona J-20.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI INCIDENT Najmoderniji američki lovac razbio se o nosač zrakoplova – Sedam ozlijeđenih
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.