Crikveničkom muzeju oporučno ostavljeno 20.000 dolara – Odlučili obnoviti tradicionalnu barku

Foto: Miroslav Matejčić / Muzej Grada Crikvenice / Ilustracija

CRIKVENICA – Ove godine napunit će se 15 godina otkada je tadašnje Gradsko vijeće Crikvenice donijelo odluku o osnivanju Muzeja grada Crikvenice. Ravnateljica ove ustanove Silvija Huljina za Novi list je ispričala zanimljivu priču o oporuci u kojoj je 20 tisuća dolara ostavljeno upravo ovom Muzeju. 

– Priča je poprilično rijetka na ovim prostorima, pomalo nevjerojatna, ali prije svega – hvalevrijedna. Naime, Muzeju je prošle godine oporučno ostavljeno 20.000 dolara, a Muzeju je ostavljen izbor na koji će način raspolagati tim sredstvima, uz jedan uvjet – poštovanje želje donatora prema kojoj obitelj koja stoji iza donacije mora ostati anonimna.

– Razmišljajući o tim sredstvima, htjeli smo ostaviti neku trajniju vrijednost, te smo se odlučili na obnovu drvene tradicionalne barke. Nažalost, kao što se može vidjeti, tragovi nekadašnje maritimne baštine su uistinu samo to – tragovi, i ovo je naš mali korak u tom očuvanju, rekla je ravnateljica Muzeja te otkrila još poneke planove.

– Kroz godinu nas očekuje i nastavak aktivnosti na Kotoru te gradini Badanj, a imamo još neke planove u prostoru, uglavnom povezane s izradom dokumentacije, održavanjima i manjim radovima na zaštiti. Do sada spomenute aktivnosti uglavnom su one koje se »vide na van«. Međutim, veliki dio vremena radi se i na poslovima koje javnost ne vidi. Tu prvenstveno mislim na zaštitu i prikupljanje muzejske građe, što je preduvjet budućem stalnom muzejskom postavu. U tome imamo uistinu jako veliku pomoć brojnih sugrađana te po broju predmeta koje skupimo na godišnjoj razini, spadamo u samo pet hrvatskih muzeja koji prelaze brojku od 1.000 darovanih predmeta godišnje. Na to smo jako ponosne, a toga ne bi bilo bez suradnje s lokalnom zajednicom i stalnom komunikacijom i otvorenošću. Veliko hvala svim našim suradnicima, znam da će se mnogi u ovome prepoznati, jer bez njih bi naš posao bio puno teži, a rezultati znatno manji – zaključila je ravnateljica Muzeja Silvija Huljina.

Od prapovijesti do danas

Muzej grada Crikvenice osnovan je sa zadaćom prikupljanja, čuvanja, dokumentiranja, proučavanja i prezentiranja kulturne baštine Grada Crikvenice i okolice, a od svojih početaka djeluje u prostoru stare Gradske vijećnice u središtu Crikvenice. U Muzeju se čuvaju predmeti koji dokumentiraju život na prostoru Crikvenice i okolice od prapovijesti do druge polovine 20. stoljeća, a muzejska građa koja se prikuplja terenskim radom, istraživanjima, darovanjima i otkupima, sistematizirana je u devet zbirki – paleontološku zbirku, arheološku zbirku, dokumentarnu zbirku, zbirku numizmatike i faleristike, zbirku fotografija, zbirku razglednica, zbirku predmeta iz svakodnevnog života te zbirku kopija.