3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Fileti cipla s kuhanim prokulicama

ŽELINA KUŽINA Fileti cipla s kuhanim prokulicama
Foto: Željko Višić

Cipal je riba koja u našim krajevima možda i nije toliko popularna i ne konzumira se koliko bi trebala. Odličan je ako je s otvorenog mora, onda je hranjiv i pun proteina. Kod nas se javlja problem što se dosta često lovi u mutnim vodama. Kako je cipal riba koja jede sve, onda je ne treba kupovati bilo gdje. Probajte pitati ljude koje prodaju odakle im i kada su je nabavili. Ako osjetite da ima i malo sumnjiv miris, koji vam je prilično nepoznat, onda tu ribu odbacite i nikako nemojte eksperimentirati s njom, ali zato oni pravi, pučinski cipli, velika su poslastica s izrazitim nutritivnim vrijednostima.

Sastojci:

– cipal; 1,4 do 1,6 kg (2 – 4 komada),

– maslinovo ulje; 2 dcl,

– sol

– papar

– prokulice; 0,6 kg,

– krumpir; 0,5 kg,

– češnjak; 2-3 režnja

– peršin; 1/4 vezice

Foto: Željko Višić

Priprema cipala:

Svježe ciple najprije treba dobro očistiti od ljuski, škrga i iznutrica, isprati i ocijediti. Nakon toga ih filetirajte oštrim nožem tako da ribu zarežete na leđnom dijelu kod glave, pa uz srednju kost prema repu. Drugi filet možete početi rezati od repa, uz kost prema glavi. S fileta odstranite sve ostatke peraja, kao i trbušne kosti … što je cipal veći lakše ćete ih uočiti. Preporučujem kupnju cipala porcijaša (oko 35-40 dkg) ili većih.

Filete poslažite na dno plitke i široke zdjele, oprezno posolite, pouljite i prekrijte prozirnom folijom, neka tako čekaju završnu obradu na roštilj tavi ili ploči.

Foto: Željko Višić

Samo pečenje započinjete tako da na ugrijanu roštilj tavu ili ploču filet ribe najprije postavite na stranu s kožom. Riba se prigodnim kuhinjskim pomagalima peče do desetak minuta uz samo jedno okretanje. Uvijek upozoravam kako su fileti većine riba krti i lako mrvljivi. Stoga, budite oprezni i nježni. Nakon prvih 5 minuta pečenja treba provjeriti jeli koža zahrskala. Kad budete zadovoljni, ribu treba oprezno okrenuti i peči još nekoliko minuta.

Postoji i varijanta „B“ pripreme fileta kada se oni prethodno samo posole, kratko uvaljaju u brašno i prže na ulju u tavi, čime dodatno dobiva na hrskavosti. Međutim, o varijantama kao i o guštima se ne raspravlja.

Sve kosti i glave riba koje su ostale prilikom filetiranja obvezno iskoristite za kuhanje riblje juhe.

Foto: Željko Višić

Priprema priloga:

Prokulice se čiste tako da im odrežete sami vrh baznog dijela, te odstranite sve oštećene listove. Ukoliko su prokulice manje ostavite ih cijele, a ukoliko su veće, nakon čišćenja ih prepolovite.

Oguljene i razrezane krumpire stavite kuhati u posoljenu vodu, prokulice dodajte tek nakon desetak minuta. Povrće se vadi kad je krumpir kuhan. Sve začinite s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom i peršinom. Provjerite slanost i preko svega sameljite malo svježeg papra.

Foto: Željko Višić

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.