2 min. čitanja

VIDEO Prvi dokumentirani napad orka na najveću životinju na Zemlji

VIDEO Prvi dokumentirani napad orka na najveću životinju na Zemlji
Foto: Youtube / Screenshot

Po prvi put, skupina orka – također poznatih kao kitovi ubojice – promatrana je kako lovi i ubija plave kitove, najveću životinju na planetu.

Prema izvješću objavljenom u Marine Mammal Science , znanstvena zajednica dugo je raspravljala mogu li orke loviti masivne plave kitove, piše Business Insider.

No, na ovo pitanje je sada odgovoreno nakon što su znanstvenici iz Cetrec WA (Cetacean Research) zabilježili tri slučaja napada na plave kitove u blizini obale Zapadne Australije.

U izvještaju su opisali kako su orke uplivavale u usta plavetnih kitova kako bi pojeli njihov nutritivno bogat jezik, neposredno prije nego što bi uginuli.

– Ovdje pružamo prvu dokumentaciju oorkama koje su ubijale i jele plave kitove: dvije su jedinke ubijene u razmaku od 16 dana 2019., a treća 2021. godine. Znakovito je da je prvi uhvaćeni kit bio zdrava odrasla jedinka – napisali su u svom radu.

Prvi ubijeni kit bio je dugačak gotovo 22 metra, a znanstvenici su vidjeli kako su mu po tijelu odgriženi veliki komadi kože i tkiva, kao i većina leđne peraje.

Uslijedili su nemilosrdni napadi orki, gdje su se trojica udružila protiv plavog kita i gurnula ga pod površinu mora, dok su mu dvojica napala glavu.

Studija pojašnjava da se 50 orka pridružilo skupini i šest sati se hranili lešinom. Nekoliko tjedana kasnije dogodio se sljedeći napad, kada su ciljali mladunče plavog kita. Dvadeset i pet orka napalo je životinju dugu 12 metara.

Posljednji napad kojeg je zabilježila ova studija bio je na 14 metara dugog plavog kita, proganjanog 15 nautičkih milja u lovu koji je trajao 90 minuta. Opet, strategija lova orki bila je guranje i zabijanje kita ispod površine mora, dok su drugi napadali njegovu glavu i jezik. Skupina od 50 jedinki hranila se ostacima ubijene životinje.

Majke orke su najagresivnije

Da bi bili uspješni, prethodne studije su smatrale da napade orka moraju izvoditi najveći među njima – mužjaci, koji mogu narasti dulji od 9 metara. Međutim, nova studija je dokumentirala da su ubijanja kitova predvodile ženke orki, ali i da ih želja za hranjenjem svojih potomaka može učiniti agresivnijima.

– Ovo je najveći predatorski događaj na planetu: najveći grabežljivac koji ubija najveći plijen – rekao je za National Geographic koautor studije Robert Pitman, morski ekolog s Instituta za morske sisavce Sveučilišta Oregon State .

– Nemamo više dinosaura, pa za mene kao biologa kitova i zoologa. To je nevjerojatna stvar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ZNANSTVENICI ZBUNJENI Orke napale čak 50 brodica pokraj obale Španjolske
ZNANSTVENICI U ŠOKU Orke razvile preciznu strategiju ubijanja morskih pasa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.